Για το 25ο Συνέδριο ΠΟΣΕ ΙΚΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  (στηρίζεται από το pame)

 

 

ΓΙΑ ΤΟ 25ΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΕ ΙΚΑ

 

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Για άλλη μια φορά το 25ο Απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ που πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Μάη στην Αλεξανδρούπολη δεν ήταν αυθεντικό Συνέδριο εργαζομένων με μαχητικό και αγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά Συνέδριο αποπροσανατολισμού, αποξένωσης από τους εργαζόμενους και απαξίωσης των αγωνιών τους. Για άλλη μια φορά, επίσης, το εκφυλιστικό περιεχόμενο, με ευθύνη των παρατάξεων του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού, συνοδεύτηκε από την εκφυλιστική μορφή των χλιδάτων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στις οποίες έλαβε χώρα το Συνέδριο. Υπενθυμίζουμε ότι ήμασταν η μόνη παράταξη που διαφώνησε -για οικονομικούς και συμβολικούς λόγους-με αυτήντην επιλογή και φαίνεται ότι δικαιωθήκαμε παραδόξωςδιαμέσου του ίδιου του προέδρου της ΠΟΣΕ, ο οποίος στην τελική του ομιλία συνέστησε στους συνέδρους να μην προκαλούν τους συναδέλφους αναρτώντας φωτογραφίες με πισίνες και ξαπλώστρες!  

Στα του Συνεδρίου… οι εκπρόσωποι ΝΔ και Κιν.Αλ/ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκαν στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους σύμπλευση και δέσμευση στη στρατηγική των 3 πυλώνων για την Ασφάλιση, δηλ. ένα σύστημα όπου ο λεγόμενος Δημόσιος πυλώνας θα χορηγεί παροχές πτωχοκομείου για να μπορούνέτσι να θεριέψουν οι πυλώνες της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης. 

Αυτή τη στρατηγική, όπως αποτυπώνεται και στα κείμενα της ΕΕ, που υπηρετούν διαχρονικά όλα τα κόμματα του κεφαλαίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) που ψήφισαν και με τα δυο χέρια το 3ομνημόνιο, δεν αμφισβητεί επί της ουσίας καμιά από τις παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο μας (ΔΗ.ΣΥ/ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΣΠ/ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές δήθεν αδέσμευτες και ακομμάτιστες παρατάξεις). Γι’ αυτό και στο Συνέδριο ΔΗ.ΣΥ/ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιδόθηκαν για άλλη μια φορά σε ανέξοδη, δημοσιογραφικού τύπου, ψευτοαντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επικεντρώνοντας στα συμπτώματα μόνο της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης (περικοπές συντάξεων, διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα κλπ) χωρίς να ψελλίζουν κουβέντα για το «φόνο». Γι’ αυτό ΔΑΚΕ και ΕΑΣΠ/ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν πάλι σε μια κοκορομαχία για το ποια κυβέρνηση μας έσφαξε και μας σφάζειπερισσότερο ή λιγότερο καλώντας επί της ουσίας τους εργαζόμενους να επιλέξουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. 

Σε πλήρη σύγκρουση και αντιδιαστολή με τα παραπάνω οι σύνεδροι της Δ.Ε προσπαθήσαμε με τις παρεμβάσεις μας να αναδείξουμε:

▪ Τον σχεδιασμό της αστικής τάξης για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Το γεγονός ότι ο επόμενος γύρος της επίθεσης θα εκδηλωθεί με άξονα την προώθηση αμιγώς ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης, που θα συμπληρώνουν τη σύνταξη – επίδομα από τον «δημόσιο» ασφαλιστικό φορέα.
▪ Τον ρόλο που σε αυτό το πλαίσιο θα παίξει ο ΕΦΚΑ ως ο οργανωτικός βραχίονας του νόμου-λαιμητόμου 4387/16, ανεξάρτητα από τις όποιες νομικές προσαρμογές στο οργανωτικό «κέλυφος» που θα λάβει τελικά η ενοποίηση των Ταμείων. 
▪ Το γεγονός ότι η διοικητική αναδιάρθρωση θα συνοδευτεί από συρρίκνωση αντικειμένων, δομών, αρμοδιοτήτων, η οποία σε συνδυασμό με το αντιδραστικό πλαίσιο περί κινητικότητας και αξιολόγησης θα πυροδοτήσει βαθιές ανατροπές στις σχέσεις και τους όρους εργασίας μας. 
▪ Τις ανατροπές στις σχέσεις εργασίας και τους όρους αμοιβής που ήδη συντελούνται στον ΕΦΚΑ π.χμε την υποχρεωτική μετακίνηση-ανακύκλωση προσωπικού ή με το σύστημα της «δουλειάς με το κομμάτι» (κλιμάκια), πρακτική με την οποία συμφωνούν οι άλλες παρατάξεις.
▪ Το αντιδραστικό περιεχόμενο της επιχειρούμενης αξιολόγησης των δ.υ την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες καλλιεργούν αυταπάτες πως στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής του σημερινού ταξικού αυταρχικού κράτους μπορεί να υπάρξει «φιλολαϊκή αξιολόγηση» και διεκδικούν με συντεχνιακή λογική την εξαίρεση του ΕΦΚΑ από την αξιολόγηση και κινητικότητα.
▪ Την επιτακτική ανάγκη τα Συνδικάτα μας να πρωτοστατήσουν στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή, που σπέρνουν εξαθλίωση και προσφυγιά. Γι’ αυτό και με αφορμή την παρουσία στο Συνέδριο του δημάρχου Αλεξανδρούπολης -ο οποίος με τις θέσεις του υπέρ της εγκατάστασης νατοϊκής βάσης στην πόλη θα έκανε ακόμα και τον αμερικανό πρέσβη να κοκκινίσει από συστολή- σηκώσαμε πανό και αποχωρήσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα. Καταθέσαμε επίσης ψήφισμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Συνέδριο
▪ Την ανάγκη η όποια ενοποίηση συνδικαλιστικών δομών (Συλλόγων και Ομοσπονδιών) να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και όχι υπόθεση κάποιων συνδικαλιστικών «κορυφών» έτσι ώστε η ενιαία συνδικαλιστική έκφραση να εξυπηρετεί το σκοπό της, δηλ. την ταξική ενότητα των εργαζομένων.
▪ Την ανάγκη συγκρότησης συμμαχίας με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Καταθέσαμε ψήφισμα για Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Συνέδριο. Καταγγείλαμε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΟΣΕ που με το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό που προσέδωσαν στην απεργία στις 30/05 επεδίωξαν να βάλουν τους εργαζόμενους να σηκώσουν τη σημαία των συμφερόντων της αστικής τάξης, του «εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης», τις σημαίες της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.Αυτό ακριβώς το περιεχόμενο εξυπηρετεί και το αταξικό σύνθημα του Συνεδρίου «Εθνική συνεννόηση και συναίνεση για νέο ασφαλιστικό». Ας αναλογιστούν οι συνάδελφοι τι σχέση μπορεί να έχει το «έθνος» των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με το «έθνος» των επιχειρηματιών-εμπόρων της Υγείας και της Ασφάλισης που ορέγονται νέα πεδία κερδοφορίας! 

Καταγγέλλουμε και από εδώ τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕ ο οποίος στην τελική του ομιλία επιχείρησε να συκοφαντήσει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ υποστηρίζοντας ότι στην ΑΔΕΔΥ το ΠΑΜΕ (τσουβαλιάζοντας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τορπιλίζει την απεργία στις 30/05. Και αυτό την ίδια ώρα που ήμασταν η μόνη παράταξη στο Συνέδριο που μοίρασε στους συνέδρους Ανακοίνωση-κάλεσμα στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις!!

Η παράταξή μας καταψήφισε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που κατέθεσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία. 

Οι εργαζόμενοι μπορούν να αντλήσουν σημαντικά συμπεράσματα από τα τεκταινόμενα στο Συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Η ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος περνά αναγκαστικά μέσα από βαθιές ανατροπές των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, από την απαλλαγή των εργαζομένων από τις δυνάμεις εκείνες που υπηρετούντη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, του διαλόγου για το πόσα θα χάσουμε κάθε φορά, της συντεχνιακής εξαίρεσης, της υποταγής, σε τελευταία ανάλυση, στα ιερά και όσια του καπιταλιστικού κέρδους.

Να δώσουμε τις δυνάμεις μας για συνδικάτα μαχητικά και αγωνιστικά κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις, τις διακρατικές συμμαχίες του κεφαλαίου (ΕΕ, ΔΝΤ), τους παλιούς και νέους βεζίρηδες του συνδικαλιστικού κινήματος.      

Ιούνης 2018

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!