1. Αρχική
  2. /
  3. Παρατάξεις
  4. /
  5. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΦΚΑ...
  6. /
  7. Ανακοίνωση Αγωνιστικής Ενότητας ΕΦΚΑ:...

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Ενότητας ΕΦΚΑ: “Όλοι και όλες στη στάση εργασίας στις 10 Οκτώβρη. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες”

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΦΚΑ

(στηρίζεται από το pame)

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΗ

Υπουργείο Εργασίας και Διοίκηση ΕΦΚΑ φέρουν ακέραιη την ευθύνη
για το αίσχος των υπηρεσιών μας

 

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την εφαρμογή ή μη της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, παρακολουθούμε την όξυνση μιας κάλπικης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ γύρω από το ασφαλιστικό. Αξιοποιώντας την «πάσα» της ΝΔ που υπερασπίζεται ανοιχτά το σύστημα των 3 πυλώνων τύπου Πινοσέτ, η κυβέρνηση εμφανίζεται ως θεραπαινίδα δήθεν του δημόσιου καθολικού ασφαλιστικού συστήματος και επαίρεται για το νόμο Κατρούγκαλου, που δίκαια το εργατικό-λαϊκό κίνημα χαρακτήρισε νόμο-λαιμητόμο.

Η μεταξύ τους κοκορομαχία θυμίζει τη λαϊκή ρήση «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Γιατί και οι δυο υπηρετώντας πιστά τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για το ασφαλιστικό, τσεκουρώνοντας με απανωτά χτυπήματα παροχές σύνταξης και υγείας, προώθησαν την περαιτέρω απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από το «κόστος» της κοινωνικής ασφάλισης και άνοιξαν έτσι δρόμους για το γερό μπάσιμο των μονοπωλίων της ιδιωτικής ασφάλισης και υγείας. Είναι πρόκληση και θράσος ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συνιστά ανάχωμα στην επέλαση της ιδιωτικής ασφάλισης όταν όλες οι ανατροπές που προβλέπει και επιβάλλει ο νόμος-λαιμητόμος, με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και τον περιορισμό της μόνο στο κονδύλι για την «εθνική» σύνταξη, μαζί με την ενσωμάτωση όλων των προηγούμενων μειώσεων, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για τα επόμενα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό. Η μετατροπή των νέων συντάξεων σε επιδόματα πτωχοκομείου είναι αυτή που δημιουργεί σταδιακά τις προϋποθέσεις και το έδαφος για την παραπέρα ανάπτυξη της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, είτε λάβει τη μορφή των 3 πυλώνων είτε όχι…

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις νέες αυταπάτες που καλλιεργούν πολιτικές δυνάμεις που έχουν δώσει διαπιστευτήρια στην υπηρεσία του κεφαλαίου και στην καταδυνάστευση του λαού! Έχουμε πια αρκετή πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε! Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ λαμβάνουμε σε καθημερινές δόσεις μια καλή γεύση από το δήθεν τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το πρόβλημα της καθαριότητας, πρόβλημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, εξακολουθεί να υφίσταται σε δεκάδες Υποκαταστήματα και Υπηρεσίες του Φορέα και μαζί με το ξεζούμισμα του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και αθροίζεται σε ένα σωρό άλλες λειτουργικές «ανωμαλίες» που σώρευσε η αντιασφαλιστική πολιτική… στου κασίδη το κεφάλι (απαρχαιωμένες υποδομές, υπανάπτυκτος μηχανογραφικός εξοπλισμός, απουσία προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης, έλλειψη κλιματισμού, αναλωσίμων κλπ). Όλα μαζί συνθέτουν το τοπίο της αθλιότητας των συνθηκών εργασίας μας.

Για όλα τα παραπάνω όπως και για το πρόβλημα της καθαριότητας η Διοίκηση του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα επικαλούμενη π.χ. τη δυσκαμψία του νομικού πλαισίου περί προμηθειών. Αλήθεια, ποιόν κοροϊδεύουν; Όταν πρόκειται να πετσοκόψουν συντάξεις, μισθούς και δικαιώματα ξέρουν να νομοθετούν με διαδικασίες fast track και να υλοποιούν χωρίς ανάσα, με τον πιο ευφάνταστο και ευέλικτο τρόπο, τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Όταν πρόκειται όμως για την εξασφάλιση των στοιχειωδών και αυτονόητων συνθηκών για την υγιεινή και ασφάλεια πέφτουν δήθεν σε γραφειοκρατικό τείχος. Λέμε καθαρά: Υπουργείο Εργασίας και Διοίκηση του ΕΦΚΑ φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για αυτό το αίσχος… και ξέρουμε ότι μόνο κάτω από τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων θα «ιδρώσει το αυτί τους».

Το πρόβλημα της καθαριότητας όμως, όπως και ένα σωρό άλλα διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ βαίνει προς υπογραφή και στην πορεία υλοποίησής του δεν θα πολλαπλασιαστούν μόνο οι κακοδαιμονίες της εργασιακής μας καθημερινότητας αλλά θα ενταθούν και τα φαινόμενα ανατροπών σχέσεων και όρων εργασίας και αμοιβής. Σχεδιάζεται μεγάλης κλίμακας υποχρεωτική κινητικότητα εντός των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ την ίδια στιγμή που παραμένει σε ισχύ η διάταξη του ν.4389/2016 περί πλεονάζοντος προσωπικού ενώ επίσης δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη η θέση των συναδέλφων με άλλες εργασιακές σχέσεις, που δουλεύουν χρόνια τώρα με δικαστικές αποφάσεις.

Η αμέσως επόμενη περίοδος πρέπει να βρει τα συνδικάτα μας σε θέση μάχης, με συγκροτημένο σχέδιο οργάνωσης της πάλης και καθαρό μέτωπο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και κεφαλαίου για το Ασφαλιστικό και τη Δημόσια Διοίκηση.

Τέτοιο σχέδιο δεν είχαν και δεν έχουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΠΟΣΕ και ΠΟΠΟΚΠ, δεν έχει ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός. Γιατί δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της αντιασφαλιστικής πολιτικής αστικών κομμάτων-κυβέρνησης-ΕΕ, ούτε ασφαλώς τον πραγματικό στόχο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση. Γι’ αυτό διεκδικούν απλώς παράταση του μεταβατικού διαστήματος της ενοποίησης των φορέων. Γι’ αυτό κάνουν γαργάρα τις τεράστιες μισθολογικές απώλειες όλων των τελευταίων ετών και προκρίνουν τη «διεκδίκηση» κάποιων επιδομάτων και την επέκταση της «δουλειάς με το κομμάτι». Γι’ αυτό αποδέχονται όλο το αντιδραστικό πλαίσιο περί κινητικότητας και αξιολόγησης και προκρίνουν τη συντεχνιακή λογική της εξαίρεσης του ΕΦΚΑ μέχρι τη μετάβαση στο οριστικό σχήμα (αίτημα που -ως προς την κινητικότητα- έσπευσε να υιοθετήσει ο υφυπουργός Πετρόπουλος). Γι’ αυτό εξήγγειλαν μια απεργιακή κινητοποίηση για το «ξεκάρφωμα» ενώ δεν παίρνουν κανένα οργανωτικό μέτρο (γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες) για την ουσιαστική προετοιμασία και επιτυχία της.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη Στάση Εργασίας και την απεργιακή συγκέντρωση, για να σηκώσουμε τη σημαία των δικών μας αναγκών. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση & Διοίκηση ΕΦΚΑ. Να ενισχύσουμε το ταξικό μέτωπο πάλης, τις πρωτοβουλίες για κλιμάκωση του αγώνα κόντρα στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με γενική απεργία στις 8 Νοέμβρη.

10 2018 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2018

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!