1η Μάη 2018. Ενάντια στην εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑ (στηρίζεται από το pame )

1η ΜΑΗ 2018
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Η 1η Μάη είναι απεργία, ήμερα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεών μας και εφαλτήριο νέων αγώνων. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του ‘36, τους διακόσιους της Καισαριανής, της πρωτομαγιάς του ‘44. Τιμάμε όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Σήμερα, την ίδια στιγμή που η τεχνολογία και η επιστημονική πρόοδος έχουν συνεισφέρει στην αύξηση του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, οι όροι ζωής της τάξης μας επιδεινώνονται. Σε κάθε καπιταλιστική χώρα τα αφεντικά επιτίθενται στα κεκτημένα της τάξης μας με ή χωρίς μνημόνια, δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και στο ίδιο το ιερό δικαίωμα της απεργίας!

Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν τα μονοπώλια, τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται για τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για «δίκαιη ανάπτυξη». Ετοιμάζεται να ψηφίσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το “Εθνικό στρατηγικό σχέδιο”.

Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιος θα είναι ο ωφελημένος από μια τέτοια ανάπτυξη! Αυτή θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων από τη μια και φρούδων ελπίδων από την άλλη που θα μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση. Οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μέτρα των μνημονίων θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται στο ακέραιο και μετά τον Αύγουστο του 2018, ακριβώς γιατί αυτό απαιτεί η στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Πολλά από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, μάλιστα, όπως η νέα περικοπή στις συντάξεις και το νέο «τσεκούρωμα» του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στη «μεταμνημονιακή περίοδο».

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ έχουμε συσσωρεύσει πια μπόλικη πικρή πείρα, νιώθουμε στο πετσί μας ότι μας μεταχειρίζονται σαν αναλώσιμα πειραματόζωα. Η κοινωνική ασφάλιση είναι διαρκώς στην πρέσα της αντιλαϊκής πολιτικής. Εκτός από τα ποικίλα φαινόμενα απαξίωσης και εξαθλίωσης της εργασιακής μας καθημερινότητας (έλλειψη υπηρεσιών καθαριότητας, αναλωσίμων και μέσων εργασίας, κατάρτισης/εκπαίδευσης κλπ) εξακολουθεί να υφίσταται η διαρκής αβεβαιότητα για το εργασιακό μας μέλλον. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν καμιά προσμονή από τη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16) με αφορμή τη φερόμενη απόφαση του ΣτΕ. Η συζήτηση αυτή θολώνει τα ταξικά χαρακτηριστικά που είχε διαχρονικά η επίθεση ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση, το γεγονός ότι ο ν.4387/16 εξυπηρέτησε τη συνέχεια και κλιμάκωση μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πολύ πριν από την καπιταλιστική κρίση, με τους οποίους εκφραζόταν κάθε φορά η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, με κύρια αιχμή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, τον προοδευτικό περιορισμό της συμμετοχής του κράτους και εργοδοσίας στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανεξάρτητα από τις όποιες νομικές προσαρμογές ή το οργανωτικό κέλυφος που θα προκριθεί, θα παραμένει ακέραιος ο πυρήνας της αντιασφαλιστικής πολιτικής, δηλ. η δημιουργία προϋποθέσεων για την παραπέρα ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης και την εκμηδένιση των παροχών του δημόσιου συστήματος.

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας.

Το δρόμο τον δείχνουν σήμερα τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, οι αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώνουν την πάλη για όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν τον υπονομευτικό τους ρόλο. Στήριξαν χωρίς καν προσχήματα την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας! Ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι από τις βασικές αιτίες εκφυλισμού και αφοπλισμού του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος! Γι’ αυτό πρέπει να καταδικαστεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων, να συνειδητοποιηθεί από περισσότερους εργαζόμενους η επιτακτική ανάγκη ανατροπής των αρνητικών συσχετισμών στο κίνημα σε όλα τα επίπεδα και στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων.

Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους «με το πιστόλι στον κρόταφο» είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με την πολιτική που δεν διστάζει να ρίξει τους λαούς στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οι αντεργατικές πολιτικές στο εσωτερικό της κάθε χώρας πηγαίνουν παράλληλα με την εξωτερική πολιτική των προκλητικών φιλοπόλεμων δηλώσεων και των εμπορικών ανταγωνισμών, των οικονομικών πολέμων. Ο πόλεμός τους είναι η συνέχεια της ειρήνης τους.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τον τούρκικο λαό, τους λαούς των Βαλκανίων.

Πραγματικός λόγος της τελευταίας επίθεσης στη Συρία είναι ο ανελέητος ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των αγορών και των δρόμων μεταφοράς. Με την επίθεση των ΗΠΑ – Βρετανίας – Γαλλίας περνάμε σε νέα φάση κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στην περιοχή, αλλά και γενικότερα, καθώς συγκεντρώνονται τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, από όλες τις μεριές του κόσμου, με το χέρι στη σκανδάλη.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μιλά για την Ελλάδα ως “πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας”, τη στιγμή που μας βάζει στη μέση του κυκλώνα. Είναι ψέμα ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, όταν η κυβέρνηση έχει κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τα αεροπλανοφόρα και την αρμάδα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Όταν συνεργάζεται με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Όταν η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει σε Κύπρο και Συρία και μπαινοβγαίνει στο Αιγαίο, στηριζόμενη στην ανοχή των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ που έχουν σβήσει τα σύνορα καθώς θεωρούν το Αιγαίο σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Η στάση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, που σαν κοράκια περιμένουν τα συμβόλαια που θα βγουν μετά την καταστροφή και τη δολοφονία των λαών.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα είναι κίνδυνος για το λαό, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας τώρα πρέπει μαζικά να ορθώσουν μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που δολοφονούν λαούς, αλλάζουν τα σύνορα, οδηγούν ολόκληρες χώρες και περιοχές στο χάος και την καταστροφή για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Σε αυτές τις συνθήκες η εργατική τάξη της χώρας μας, η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά την 1η του Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε τους εθνικιστές φασίστες σε κάθε χώρα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των συντρόφων μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.

Πυκνώνουμε τις γραμμές του ταξικού κινήματος, βγαίνουμε στην αντεπίθεση!
Ζήτω η 1η Μάη !
Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη !

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ 10.00 πμ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!