Ανακοίνωση Αγωνιστικής Ενότητας ΕΦΚΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΦΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η σύλληψη έξω από το παράρτημα του τ.ΟΑΕΕ στο Ν. Ηράκλειο και εν συνεχεία η παραπομπή σε δίκη δύο μελών του ΔΣ του ΠΣΕ ΟΑΕΕ αποτελεί απροκάλυπτη ενέργεια ποινικοποίησης και καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης. Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη γι’ αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη κι ας παριστάνουν εκ των υστέρων τους «Πόντιους Πιλάτους». Γελιούνται κιόλας αν νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από «αγανακτισμένους πολίτες» όταν άλλωστε είναι η ίδια η πολιτική τους που τροφοδοτεί και θεριεύει τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Το επεισόδιο αυτό έρχεται να προστεθεί σε σωρεία κρουσμάτων ποινικοποίησης και αστυνόμευσης της εργατικής-λαϊκής πάλης. Πολύ πρόσφατα στο Συνέδριο του ΕΚΘ έκανε την επανεμφάνισή του το «συνδικαλιστικό της Ασφάλειας» ενώ λίγες μέρες μετά, στις 14/11 αστυνομικός έβγαλε όπλο σε απεργιακή φρουρά συνδικαλιστών οικοδόμων. Επιβεβαιώνεται ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνοδευτεί με την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των εργατικών-λαϊκών αγώνων.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Τα προβλήματα εξαθλίωσης των όρων και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ (τραγική υποστελέχωση, εντατικοποίηση, απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή, έλλειψη καθαριότητας κλπ) εντείνονται και πολλαπλασιάζονται. Είναι προβλήματα που διαπερνούν σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών όλων των εντασσόμενων Ταμείων ανεξάρτητα από αποχρώσεις και διαβαθμίσεις από χώρο σε χώρο. Δεν πρόκειται για «διαχειριστικές αστοχίες» από πλευράς Διοίκησης και Υπουργείου. Είναι η κορυφή του αντεργατικού παγόβουνου, συμπτώματα διάλυσης και απαξίωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης που συνοδεύουν την πολιτική απόσυρσης κράτους και εργοδοσίας από τη στήριξη του συστήματος προς όφελος των επιχειρηματιών και μεγαλεμπόρων στους τομείς της Ασφάλισης και της Υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην έχουν αυταπάτες. Τα προσωρινά μπαλώματα που δρομολογούν Διοίκηση και Κυβέρνηση για κάποια οξυμένα προβλήματα (π.χ ανακύκλωση του ολιγάριθμου προσωπικού καθαριότητας, απασχολούμενοι με ημερομηνία λήξης μέσω ΟΑΕΔ για την υποστελέχωση) είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς, θυμίζουν τα πλοκάμια της Λερναίας Ύδρας! Όσο θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται η πολιτική υπέρ της κερδοφορίας των λίγων τόσο θα σφίγγει η θηλειά γύρω από δικαιώματα και κατακτήσεις!

Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ πρέπει να αντιτάξουν ενιαίο μέτωπο πάλης και διεκδίκησης με συγκροτημένο σχέδιο αγωνιστικής κλιμάκωσης που θα στοχεύει στον πυρήνα της πολιτικής κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ για το Ασφαλιστικό και τη Δημόσια Διοίκηση γενικότερα. Αντ’ αυτού οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΠΟΣΕ ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ, με μοιρασμένους ρόλους, ρίχνουν νερό στο μύλο της απογοήτευσης, της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας, υπηρετώντας -από φαινομενικά διαφορετικά δρόμους- τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και κεφαλαίου. Η μεν ΠΟΣΕ ΙΚΑ (καθώς και ο μεγαλύτερος ΣΕ ΙΚΑ Αττικής & Νήσων) τηρεί σιγή ασυρμάτου, όταν δεν σφυρίζει αδιάφορα, εξαντλώντας τις παρεμβάσεις της σε σποραδικές εκτονωτικές πρωτοβουλίες. Η δε ΠΟΠΟΚΠ (με όχημα τον ΠΣΕ ΟΑΕΕ) προκρίνει εσχάτως ανεβασμένες μορφές πάλης (δες καταλήψεις), αλλά με τη λογική της ανάθεσης, χωρίς να θεωρεί αναγκαία και να κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι της για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων. «Καταλήψεις»-λουκέτα από μέλη ΔΣ και «εξαφανισμένους» εργαζόμενους. Πρόκειται για μνημείο εργατοπατερισμού, και τυχοδιωκτισμού!

Είτε με τον συνδικαλισμό της συνδιοίκησης είτε με το συνδικαλισμό της «ανάθεσης» και των δήθεν επαναστατικών στιγμιοτύπων κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κερδίζει στο τέλος η λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, των ατομικών λύσεων, να γίνονται ακόμα πιο ευάλωτοι οι αγώνες στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Οι μορφές πάλης, η εναλλαγή και η κλιμάκωσή τους, δεν μπορεί να είναι υπόθεση κάποιων συνδικαλιστικών «κορυφών» αλλά να απορρέουν από την πλατιά συζήτηση και τη ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες του κινήματος (Γενικές Συνελεύσεις και Συγκεντρώσεις, κλπ), εξασφαλίζοντας τη μαζικότητα και την αντοχή, τη διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων, βασισμένες σε σχέδιο που θα υπηρετεί τον καθαρό προσανατολισμό σύγκρουσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-κεφαλαίου.

Αυτά που μας πήραν και μας παίρνουν πίσω, δικαιώματα και κατακτήσεις, δεν χαρίστηκαν από καμιά κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων, σκληρών και -πολλές φορές- αιματηρών μαζικών αγώνων. Ο δρόμος της ανασύνταξης του κινήματος περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης στο κίνημα. Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για τον υπονομευτικό και εκφυλιστικό ρόλο των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του ψηφοθηρικού τυχοδιωκτισμού στο χώρο μας. Να τους πετάξουν από το σβέρκο τους! Να σηκώσουν τη σημαία των σύγχρονων εργατικών-λαϊκών αναγκών ενισχύοντας το ταξικό μέτωπο πάλης κόντρα σε κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ.

Νοέμβρης 2018

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!