Ανακοίνωση-Καταγγελία για το ζήτημα της καθαριότητας

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Δυνάμεις του  pame στο ΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ πανηγυρίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων για τα ματωμένα πλεονάσματα του νέου Υπερταμείου, οι εργαζόμενοι στα ταμεία, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι νιώθουν στο πετσί τους το πραγματικό νόημα αυτών των δημοσιονομικών «επιτυχιών». Ο ΕΦΚΑ πέρα από όχημα αντιασφαλιστικών ανατροπών αναδεικνύεται επίσης σε πρωτοπόρο όχημα εργασιακών ανατροπών και κάθε είδους «λειτουργικών» ανωμαλιών στις πλάτες βεβαίως πάντα των συνήθων υπόπτων, δηλ. εργαζομένων και ασφαλισμένων.

Το πρόβλημα με την έλλειψη καθαριότητας από την αρχή του χρόνου θέτει επιτακτικά ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους. Πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τις περιπτώσεις που οι Υπηρεσίες συστεγάζονται με ΚΕΠΑ και Ιατρεία ΕΟΠΥΥ. 

Επιπλέον, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ υποχρεώνει το ολιγάριθμο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας να καλύπτει ανάγκες πολλών κτιρίων, χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με εξουθενωτικούς όρους εργασίας, να μετακινείται μέσα στην ίδια μέρα από Υπηρεσία σε Υπηρεσία χωρίς γραπτές εντολές μετακίνησης και χωρίς κάλυψη των εξόδων μετακίνησης.

Το πρόβλημα με την έλλειψη καθαριότητας στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μόνο ως «ατύχημα» δεν πρέπει να το βλέπουμε. Θυμίζουμε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι πέρσι είχαν αφήσει μες στο καταχείμωνο τις Μονάδες στη Β.Ελλάδα χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτά τα δείγματα γραφής είναι εύγλωττα: τον κοσμάκη, κυβέρνηση, Υπουργείο Εργασίας και Διοίκηση του ΕΦΚΑ, τον έχουν απλώς γραμμένο! Και τον έχουν γραμμένο γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες και αυτές υπηρετούν με απαράμιλλη συνέπεια: την απόσυρση κράτους και εργοδοσίας από τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους εμπόρους της ιδιωτικής ασφάλισης και της Υγείας.

Το πρόβλημα αναδεικνύει επίσης και τις συνέπειες από την εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρίες καθαριότητας, που όπως γνωρίζουν και οι πέτρες, δεν είναι παρά βιτρίνες σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων.

Γελιέται η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αν νομίζει ότι μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από γραφειοκρατικά και νομικίστικα προσχήματα. Το πρόβλημα είναι αμιγώς πολιτικό. Και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τη δημιουργία και την επίλυσή του.

  • Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας και διεκδίκησης από τα κάτω. Να κατανοήσουν κυρίως ότι όσο η καθαριότητα είναι εμπόρευμα, η υγεία των εργαζόμενων θα θυσιάζεται με διάφορες αφορμές στο βωμό του κέρδους.
  • Να πάρουν την ευθύνη τους επιτέλους τα συνδικαλιστικά όργανα που μέχρι στιγμής απλώς διαπιστώνουν δημοσιογραφικά το πρόβλημα αντί να οργανώνουν ΤΩΡΑ μαχητικές κινητοποιήσεις. Να στηρίξουν στην πράξη τις συναδέλφισσες καθαρίστριες που είναι αντιμέτωπες με την αυθαιρεσία της Διοίκησης!
  • Διεκδικούμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας με συγκροτημένα δικαιώματα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας όλων των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Γενάρης 2018

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!