Συνάντηση της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το νέο Διοικητή του ΕΦΚΑ

pose
Αρ. Πρωτ.: 14/2017
Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣ
Τους Συλλόγους-Μέλη για την ενημέρωση όλων των συναδέλφων

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Το Προεδρείο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εκπρόσωποι των παρατάξεων που δεν συμμετέχουν σε αυτό, συναντήθηκαν την Τρίτη 10/1/2017 με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Αθανάσιο Μπακαλέξη.

 

Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν από μέρους της Ομοσπονδίας στο νέο Διοικητή τα ίδια θέματα με αυτά που είχαν τεθεί και στον προηγούμενο προσωρινό Διοικητή του ΕΦΚΑ και, επί πλέον, όλα όσα έχουν προκύψει μετά την 1/1/2017, ημερομηνία «πανηγυρικής» (από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας) έναρξης λειτουργίας του νέου φορέα.

Η Ομοσπονδία μας αρχικά κατέθεσε στο νέο Διοικητή την πάγια θέση μας για την ύπαρξη τριών ταμείων (μισθωτών, μη μισθωτών και αγροτών), καθώς και την πίστη και τη στήριξη της  Υποχρεωτικής, Καθολικής, Δημόσιας, Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εκφράσαμε  κατόπιν την αντίθεσή μας στο κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από ένα ενιαίο φορέα που ισοπεδώνει τα πάντα και έχει ως πρώτη του προτεραιότητα την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων που θα επέλθει από την περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω του διπλού υπολογισμού των νέων συντάξεων και του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων.

Αταλάντευτη θέση μας είναι:

  • ΟΧΙ στις μειώσεις συντάξεων
  • ΟΧΙ στις συντάξεις- προνοιακά επιδόματα
  • ΝΑΙ στις συντάξεις που διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Επικεντρωθήκαμε στην ανασφάλεια που δημιουργεί στους εργαζόμενους το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να επεξεργάζεται χωρίς τη συμμετοχή μας, το οριστικό Οργανόγραμμα και τον Οργανισμό του ΕΦΚΑ.

Η ανησυχία μας ενισχύεται και από τα εξής:

  • Από την ύπαρξη της διάταξης του Ν. 4389/16 που αναφέρεται σε τυχόν πλεονάζον προσωπικό στον ΕΦΚΑ.
  • Από τις δηλώσεις του Ειδ. Γραμματέα του ΣΕΠΕ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό στις 5/1/2017 δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του θα στελεχωθούν από το πλεονάζον προσωπικό του ΕΦΚΑ.
  • Από δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν αναφορές σε «μεγάλο αριθμό πλεονάζοντος προσωπικού στον ΕΦΚΑ» και, φυσικά, τα ρεπορτάζ αυτά δεν τα φαντασιώνονται οι δημοσιογράφοι.
  • Από τις προπαγανδιστικές ενημερωτικές συγκεντρώσεις του Υπουργείου Εργασίας σ’ όλη τη χώρα και σε αντίθεση με όσα ήδη έχουν νομοθετηθεί, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας αναφέρονται σε μελλοντικό οριστικό Οργανόγραμμα, όπου οι υπηρεσίες μειώνονται και οι σημερινοί υπηρετούντες περισσεύουν.

 Για εμάς δεν περισσεύει κανείς.

Εξ ίσου σοβαρό για εμάς θέμα θεωρείται η υποχρεωτική μετακίνηση εκτός νομού κατοικίας τους, συναδέλφων μας, παράδειγμα για τη στελέχωση των ΠΕΚΑ.

Ο Διοικητής απαντώντας επεσήμανε ότι η  διάταξη του Ν. 4389/16 διασφαλίζει το προσωπικό και ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των θέσεων των εργαζόμενων, αφού σε κανένα επίπεδο πολιτικής ηγεσίας δεν γίνεται παρόμοια συζήτηση. Με βάση τον όγκο εργασιών για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια δεν τίθεται θέμα προσωπικού.

Τονίσαμε για μια ακόμη φορά την έντονη διαφωνία μας για την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να αποκλείσει τους εργαζόμενους από τις διαδικασίες συγκρότησης του ΕΦΚΑ.

Ο Διοικητής μας απάντησε ότι κατά την άποψή του «καλό θα ήταν να συμμετείχατε».

Επισημάναμε το γεγονός ότι 10 ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, οι κεντρικές του υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες. Ότι δεν αρκεί η εσπευσμένη τοποθέτηση και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων, οι οποίοι στις νέες τους θέσεις δεν έχουν ούτε γραφεία να κάτσουν.

Ο Διοικητής απαντώντας επικαλέστηκε την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και ότι όλα αυτά θα αποκατασταθούν στη συνέχεια.

Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε:

  • Πώς αντιμετωπίζονται οι τυπικές διαδικασίες ένταξης στον ΕΦΚΑ όλων των εργαζόμενων σ’ αυτόν.
  • Πώς και πού θα λειτουργήσουν οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
  • Τι θα γίνει σχετικά με τη συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
  • Για το νέο τηλεφωνικό κέντρο και τη λειτουργία του θέσαμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε συναδέλφους που κλήθηκαν προφορικά να το στελεχώσουν. Συμφωνήθηκε η στελέχωσή του να γίνει σε εθελοντική βάση.
  • Για τους παραμένοντες με δικαστικές αποφάσεις συναδέλφους (πρώην stage, συμβάσεις έργου).
  • Για τις δικαστικές εκκρεμότητες 8Κ-9Κ  και τον τρόπο της οριστικής και ασφαλούς τακτοποίησής τους.
  • Για τα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών, όπως  τις παροχές σε είδος στα υποκαταστήματα, τις μισθώσεις κτηρίων, την παράταση των συμβάσεων και την προμήθεια πετρελαίου.

Ο Διοικητής, μετά από ανταλλαγή απόψεων, δήλωσε ότι θα επιδιωχθούν οι καλύτερες λύσεις.

Θέσαμε καθώς και ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της μηχανογράφησης στο νέο φορέα και το πώς επηρεάζεται η λειτουργία των Υποκαταστημάτων.

Έγινε ακόμη συζήτηση για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, το προβλεπόμενο έλλειμμα και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία.

Επίσης, συζητήθηκε η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας, καθώς και το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το συμπέρασμα από τη συγκεκριμένη συνάντηση, πέρα από τις καλές προθέσεις του Διοικητή είναι «μια από τα ίδια». Το μόνο που έχει αλλάξει είναι οι νέες ταμπέλες, για τις οποίες που αντίθετα με όλα τα άλλα, βρέθηκε τρόπος να τοποθετηθούν πριν από την 1/1/2017.

Στη συνάντησή μας με τον προηγούμενο Διοικητή πριν από ένα μήνα φύγαμε προβληματισμένοι και ανήσυχοι.

Σήμερα, αυτή η ανησυχία μας είναι μεγαλύτερη.

Η πολιτική απαξίωσης των εργαζόμενων και του έως σήμερα έργου τους, όπως εκφράζεται και μέσα από το διαφημιστικό φυλλάδιο του ΕΦΚΑ, όπου ισοπεδώνονται τα πάντα σε μια προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία ότι η Αμερική ανακαλύφθηκε την 1/1/2017, δεν πείθει. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου φυλλαδίου.

Η πολιτική ηγεσία ας καταλάβει ότι πρέπει να περάσουν αρκετές γενιές Ελλήνων πολιτών ακόμη, για να ξεχαστεί η λέξη ΙΚΑ και η προσφορά του.

Για τους εργαζόμενους στην κοινωνική ασφάλιση, προτεραιότητα είναι η διασφάλιση του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και όχι η φαντασιακή εξιδανίκευση του ΕΦΚΑ χάριν του όποιου προσδοκώμενου από πλευράς πολιτικής ηγεσίας επικοινωνιακού οφέλους.

Εμείς οι εργαζόμενοι σε όλους τους φορείς που συγκροτούν τον ΕΦΚΑ, καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα και αντιμετωπίζουμε ενωμένοι τα προβλήματα.

Δεν θα είμαστε παρατηρητές και ούτε πρόκειται να αποστασιοποιηθούμε από την τρέχουσα πραγματικότητα, αφού ό,τι μπορεί να διασωθεί, αποτελεί υποχρέωσή μας.

Είμαστε η καρδιά και η ψυχή της κοινωνικής ασφάλισης στην πατρίδα μας. Εμάς βλέπουν μπροστά τους καθημερινά οι άνθρωποι του μόχθου, οι απλοί εργαζόμενοι, αλλά και  οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας. Τους συμπαραστεκόμαστε και τους στηρίζουμε πολλές φορές και πέρα από τις όποιες τυπικές υποχρεώσεις μας. Αλληλεγγύη στην πράξη.

Συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά.

Για τις κακοδαιμονίες του ασφαλιστικού συστήματος, την ευθύνη διαχρονικά είχαν και έχουν αποκλειστικά οι πολιτικές ηγεσίες. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας
Βαγγέλης Θεοδωρίδης      Λευτέρης Θεοχάρης

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!