Κοινή Ανακοίνωση ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ & ΠΟΠΟΚΠ

pose popokp
Αρ. Πρωτ.: 502/2016
Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ
Συλλόγους -Μέλη
Για ενημέρωση όλων των συναδέλφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – οι,

Κατά την τελευταία κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών μας που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, συζητήσαμε όλα τα τρέχοντα ζητήματα γύρω από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που αφορά στο νέο φορέα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την ψήφιση του Ν. 4387/16 μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τα κυριότερα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις μας που αποτελούν κυρίαρχη πεποίθηση και θέση, αναφέρουμε τα εξής:

Όπως ήταν αναμενόμενο – μόνο η Πολιτική Ηγεσία αδυνατούσε να το κατανοήσει – η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ την 1/1/2017 πρόκειται να αποτελέσει περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία. Τυπική όμως δεν σημαίνει ουδέτερη, αφού μια ατελής διοικητική, γραφειοκρατική «υπερδομή» θα λειτουργεί παράλληλα με τις υπηρεσίες των υφιστάμενων Ασφαλιστικών Ταμείων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και δυσχέρειες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό άλλωστε δείχνει η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, κυρίως στις ενοποιήσεις των Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Α. Εμπειρία που, εκτός των άλλων, υποδεικνύει ξεκάθαρα ως ορθή την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή τη σταδιακή και ταυτόχρονη οργανωμένη παρέμβαση στις εσωτερικές λειτουργίες των υπό ενοποίηση φορέων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της τελικής, ολοκληρωμένης, οργανωτικής και λειτουργικής διασύνδεσής και ενοποίησής τους.

Δυνητικά, ίσως μετά την ολοκλήρωση των έργων του επανυπολογισμού των συντάξεων και της απορρόφησης των κονδυλίων για την καταβολή εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από τη σχετική προσθήκη στο αρ. 71 του Ν. 4387/16 (αρ. 234 Ν. 4389/16) αλλά και από το γενικότερο προσανατολισμό του Οργανογράμματος και του υπό διαμόρφωση Οργανισμού του Ε.Φ.Κ.Α. Η συρρίκνωση των διοικητικών και υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων και αντικειμένων σε συνδυασμό με τον συγκεντρωτικό, αθηνοκεντρικό τους χαρακτήρα θα προκαλέσουν αντικειμενικούς περιορισμούς στη δυνατότητα περιγραφής όλων των θέσεων και στην οργανική ένταξη του συνόλου των εργαζομένων.

Η κλιμακούμενη εσωστρέφεια και ο φόβος της Πολιτικής Ηγεσίας σχετικά με το άνοιγμα των διαδικασιών και τη συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων των εργαζόμενων, ενισχύουν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν εντός του γραφείου του «αριστερού» Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, ο οποίος, προκλητικά, επαναλαμβάνει πως δεν μας χρειάζεται στα πόδια του. Έχει δε το θράσος να παρουσιάζει σαν προσωπική παραχώρηση την εκ του νόμου προβλεπόμενη συμμετοχή εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α.

Όσα βέβαια αναφέρθηκαν παραπάνω, σε καμιά περίπτωση δεν σηματοδοτούν υπαναχώρηση από τη βασική, κοινή μας θέση για ματαίωση και ακύρωση της συνολικής διαδικασίας ενοποίησης, η οποία λαμβάνει χώρα με καθαρά δημοσιονομικά και ταμειακά κριτήρια. Ο Ε.Φ.Κ.Α. πρόκειται να αποτελέσει το «Δούρειο Ίππο» για τη συρρίκνωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων αλλά και την αλλοίωση, έως και την κατάργηση του Καθολικού Δημόσιου Υποχρεωτικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι όποιες αναγκαίες εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της δημιουργίας τριών ασφαλιστικών ταμείων (μισθωτοί, μη μισθωτοί, αγρότες). Η συγκεκριμένη όμως απόφαση που αφορά στην καθολική ενοποίηση με συγκεκριμένα μάλιστα χαρακτηριστικά, εντάσσεται σε ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό πλαίσιο που δεν επιθυμεί και δεν ευνοεί τη δημιουργία και την προοπτική βιωσιμότητας πραγματικών Ασφαλιστικών Οργανισμών. Αυτός είναι ο λόγος που επιχειρούν να δημιουργήσουν όχι ενιαίο Ασφαλιστικό Ταμείο αλλά ενιαίο διεκπεραιωτικό φορέα διαχείρισης και αναδιανομής της φτώχειας, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ταυτόχρονα όμως οι διαδικασίες «τρέχουν» και για μας τους εργαζόμενους τίθεται το ζήτημα της κατοχύρωσης των θέσεων εργασίας, των ανθρώπινων εργασιακών συνθηκών και των όρων νομιμότητας και ισονομίας που επιβάλλεται να υπερασπισθούμε, σε μια αρκετά μακρά μεταβατική περίοδο όπως πρόκειται να εξελιχθεί. Βασικό μας όπλο και ανάχωμα στις πραγματικές αυτές απειλές, η συσπείρωση και η ενεργή συμμετοχή μας στις συλλογικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Μ’ αυτό ακριβώς το πνεύμα έχουμε εναρμονιστεί και στο επίπεδο της θεσμικής μας εκπροσώπησης, ενισχύοντας, εκτός των άλλων, τη δυναμική της δημιουργίας ενιαίας αγωνιστικής έκφρασης, μακριά από επιμέρους συνδικαλιστικές και προσωπικές στρατηγικές και κάθε είδους κομματικές σκοπιμότητες. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ – ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΠΟΚΠ

       Ο Πρόεδρος                       Ο Πρόεδρος
      Βαγγέλης Θεοδωρίδης       Αντώνης Κουρούκλης

     Ο Γεν. Γραμματέας           Ο Γεν. Γραμματέας
Λευτέρης Θεοχάρης                Κιντής Γιάννης

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!