Απολογισμός μετά απο συνάντηση με τον Υφ. κ. Πετρόπουλο

pose
Αρ. Πρωτ.: 360/2016
Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΣ
• Συλλόγους – Μέλη μας
(για ενημέρωση όλων των συναδέλφων)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 17/10/16 το προεδρείο και οι επικεφαλής των παρατάξεων που απαρτίζουν το ΔΣ της ΠΟΣΕ ΙΚΑ συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αν. Πετρόπουλο, κατόπιν σχετικού αιτήματός μας.

Το θέμα της συνάντησης ήταν οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα, καθώς και η καταληκτική ημερομηνία της ένταξης των Ασφαλιστικών Οργανισμών στον ΕΦΚΑ την 1/1/2017.

Στην εισήγησή μας εκφράσαμε για άλλη μια φορά την δυσαρέσκειά μας για τον αποκλεισμό μας από κάθε είδους πληροφόρηση, είτε αυτή θα προερχόταν από τη συμμετοχή μας στο προσωρινό ΔΣ του ΕΦΚΑ, είτε από τις επιτροπές που σχεδιάζουν τις δομές και το οργανόγραμμα του νέου φορέα.

Σταθήκαμε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ήδη είχε φτάσει στα χέρια μας, μέσω τρίτων, το σχέδιο οργανογράμματος, έστω σε αυτήν την μορφή που περιλαμβάνει μόνο το επίπεδο της Διοίκησης και τις Περιφερειακές Διοικήσεις. Η διαμαρτυρία μας είχε να κάνει στο ότι εδώ και αρκετό καιρό τόσο ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος, αλλά και ο προσωρινός Διοικητής του ΕΦΚΑ και Διοικητής του ΙΚΑ κ. Καλαματιανός διατείνονταν ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις επιτροπές αυτές και μάλιστα με ισότιμο και ενεργό ρολό, εθεωρείτο δεδομένη και απαραίτητη.

Τελικά όχι μόνο δεν είχαμε συμμετοχή και άποψη ενεργά στις διαδικασίες που αφορούν δομές και οργανόγραμμα, απεναντίας ανακαλύψαμε από διαρροές το έως τώρα σχηματισμένο οργανόγραμμα.

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά τον αποκλεισμό μας από το προσωρινό Δ.Σ. του ΕΦΚΑ και ζητάμε άμεσα να ληφθεί απόφαση για συμμετοχή μας.

Ειδικότερα στο θέμα του Οργανογράμματος απαιτούμε άμεση πλήρη ενημέρωση είτε με ευθύνη Υπουργού, είτε από το συντάκτη του σε αντίθεση με μια πάγια συνδικαλιστική άποψη που απέφευγε την εμπλοκή μας σε τέτοια θέματα.

Αντίθετα εμείς επιλέγουμε και ζητάμε να συμμετάσχουμε, να προτείνουμε, να συνδιαμορφώσουμε το νέο περιβάλλον που είναι απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη λειτουργία του Συστήματος και για την περιφρούρηση των θέσεων εργασίας.

Στο περιθώριο αυτού του γεγονότος, το οποίο επιβαρύνει το ήδη κακό κλίμα μεταξύ Υπουργείου και εργαζομένων, ο Αναπληρωτής Υπουργός μας έκανε γνώστες τις εξής σκέψεις –επιθυμίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να τις λάβουμε ως δεσμεύσεις, κι αυτό όχι γιατί είμαστε έμπλεοι αρνητισμού- θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε ότι πράγματι υπάρχουν σκέψεις-διαβουλεύσεις-διεργασίες που πρέπει να αποτυπωθούν- αλλά η καλή διάθεση-πίστη-εμπιστοσύνη έχει χαθεί.

Ο υπουργός οραματίζεται λοιπόν ένα περιβάλλον, όπου οι υπηρετούντες υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων εντάσσονται όλοι ξεκαθαρίζοντας, ότι το «ταβάνι» για τις οργανικές θέσεις μπορεί να το ορίσει. Ισχυρίστηκε δε ότι σκοπός του απώτερος δεν είναι η μείωση του προσωπικού, μέσω οργανογράμματος, αλλά η κατάρτιση και η οργάνωσή του, προς μια κατεύθυνση δημιουργίας μιας υπηρεσίας φίλιας προς τον πολίτη, που θα μπορεί να τον εξυπηρετεί σπάζοντας τα δεσμά της γραφειοκρατίας εκμεταλλευομένη τις σύγχρονες ηλεκτρονικές μορφές επικοινωνίας.

Όπως ο ίδιος δήλωσε απεικόνιση του Οργανογράμματος και των μονάδων ανά νομό δεν υπάρχει ακόμα, αντίθετα στόχος είναι ο ΕΦΚΑ να είναι προσβάσιμος για κάθε ασφαλισμένο μέσω Δήμων, ΕΛΤΑ, Επιμελητηρίων, όπου θα υπηρετούν μόνιμοι υπάλληλοι.

Για την περιουσία και τα έσοδα ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν στον ΕΦΚΑ, ως περιουσία και έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και οι ελεγκτικές υπηρεσίες και οι έλεγχοι των εσόδων.

Για το ΚΕΑΟ ότι παραμένει στον ΕΦΚΑ υπό την εποπτεία του Διοικητή του με παράλληλη διασύνδεση με Γ.Γ.Δ.Ε. και Τράπεζες για την παρακολούθηση δυνατότητας πληρωμής των οφειλετών.

Ουσιαστικά ο υπουργός διεμήνυσε ότι από 1/1/2017 η λειτουργία των Ασφαλιστικών Ταμείων παραμένει ακριβώς ως έχει έως σήμερα «ούτε ταμπέλες ούτε βαφές στα κτήρια δεν θα αλλάξουν» και το μόνο καινούριο θα αποτελέσει ‘’το ενιαίο μητρώο ΕΦΚΑ και όχι μητρώα ΙΚΑ ,ΟΑΕΕ κτλ’’. Η μισθοδοσία πλέον των υπηρετούντων περνά αυτομάτως και θα έχει την σφραγίδα του ΕΦΚΑ. Οι όποιες μεταβολές επεξεργάζονται και μεταφέρονται στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, ήμασταν σίγουροι ότι δεν υπάρχει περίπτωση υλοποίησης του μεγαλόσχημου εκπονήματος από 1/1/2017.

Έχουμε σοβαρούς λόγους να είμαστε το λιγότερο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εν κρυπτώ, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες.

Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η περίοδος χάριτος καθώς και υπομονής έχει ήδη ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και παροτρύνσεις τους δεν νιώσαμε ούτε μια φορά ότι επιθυμούν τη συνεργασία και τη συμβολή μας, αποδεικνύουν δε, μέρα με τη μέρα ότι μόνο το αντίθετο σκέπτονται. Η κοροϊδία και το κρυφτούλι μεγαλούργησε όλο αυτό το διάστημα…

Οι επόμενες κινήσεις της ΠΟΣΕ ΙΚΑ σε συνεννόηση και με την όμορη Ομοσπονδία του χώρου (ΠΟΠΟΚΠ) θα συντονίσουν άμεσα τις επόμενες δράσεις-απαντήσεις.

Τέλος καλούμε τους συναδέλφους μας, οι οποίοι αγωνιούν τόσο για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και για το εργασιακό τους περιβάλλον, να είναι σε κατάσταση εγρήγορσης καθώς το ροκάνισμα του χρόνου, υπό του πέπλου μυστηρίου σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας
Γιώργος Κυριακόπουλος        Κων/νος Πονηράκος

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!