Δελτίο Τύπου για έλεγχο στην Κρήτη

pose

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι υπάλληλοι της ΕΥΠΕΑ στα πλαίσια του ρόλου αλλά και της αποστολής τους στον αγώνα κατά της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς και επικεντρωμένους ελέγχους, ειδικότερα την καλοκαιρινή περίοδο σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Οι 26 συνάδελφοί μας που υπηρετούν στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) μαζί με τους εναπομείναντες ελεγκτές που υπηρετούν στα Τμήματα Εσόδων των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ δίνουν πραγματικό καθημερινό αγώνα σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας για την πάταξη του κοινωνικού εγκλήματος της αδήλωτης κι ανασφάλιστης εργασίας, που δυστυχώς εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ειδικότερα την καλοκαιρινή περίοδο στην χώρα μας παρά την αύξηση τουριστών που παρατηρείται στα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης και εσόδων του ΙΚΑ, δεν απεικονίζονται ικανά αυξητικά μεγέθη του πραγματικού αυτού γεγονότος. Σε συνδυασμό με τα πρόσφατα στοιχεία μείωσης εσόδων ΦΠΑ αποδεικνύεται ότι η φοροδιαφυγή, όπως και η εισφοροδιαφυγή έχουν αυξητικές τάσεις.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων στα χρόνια της κρίσης με ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, με συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης πουυποκρύπτουν δέκα και δώδεκα ώρες καθημερινής εργασίας ή απειλή με απόλυση της μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μειωμένη, είναι γεγονός που κάνεις δεν μπορεί να αγνοεί και να υπερασπίζεται το αντίθετο.

Τα φαινόμενα αυτά και η καταπολέμησή τους πρέπει να αποτελούν κυρίαρχη διεκδίκηση Συνδικάτων, Συλλόγων, φορέων και εκπροσώπων Εργοδοτών Οργανώσεων, γιατί πλήττουν την ελληνική οικονομία, διαμορφώνουν όρους άνισου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και συγχρόνως συντηρούν χρόνιες παθογένειες στη χώρα μας που αν δεν αντιμετωπίσουμε, θα ολισθαίνουμε συνεχώς ως οικονομία, ως ασφαλιστικό σύστημα και κοινωνία.

Δυστυχώς οι δημόσιες δηλώσεις, η στάση, καθώς και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για τους ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης στην περιοχή πάρα το αναφαίρετο δικαίωμά του, δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ευνοεί ένα κλίμα όξυνσης στη σχέση επιχειρηματιών με ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθε μορφής που δεν ωφελεί, ειδικότερα όταν έμμεσα υποκρύπτονται απειλές προς τους κρατικούς μηχανισμούς.

Η συμπεριφορά των υπαλλήλων και το αν ενήργησαν ορθά και σύννομα δεν κρίνεται μόνο από τους εργοδότες και ειδικά από όσους διαπιστώθηκε ανασφάλιστο προσωπικό, αλλά και από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. Όσον αφορά δε για το ύψος του προστίμου που πράγματι είναι υψηλό, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ δεν μπορούν να το διαμορφώσουν ανάλογα, διότι συντάσσεταιβάσει των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Η ΠΟΣΕ κρίνει ότι και η Διοίκηση του ΙΚΑ οφείλει να πάρει θέση για τα συγκεκριμένα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα που πλήττουν την εικόνα όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας μας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!