ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 30ης ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ – 15/12/2009

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΙΚΑ
Αριθ. Πρωτ. 271/09 Αθήνα 15 Δεκέμβρη 2009
Προς: Συλλόγους – Μέλη μας (για ενημέρωση όλων των συναδέλφων)

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 30ΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ

 

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, ζητούν την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

Η αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι επιλογή και αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και έχει σαν στόχο τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών αλλά και για την απόκτηση εκλογικής πελατείας, αφού για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις δεν υπάρχει – κατά κανόνα – αντικειμενική διαδικασία πρόσληψης., οι κυβερνήσεις της χώρας μας προώθησαν και για το Δημόσιο ρυθμίσεις που περιόρισαν τη μόνιμη απασχόληση και αύξησαν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Σήμερα, οι σχέσεις αυτές έχουν οδηγήσει στην αλλαγή της σύνθεσης των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες, στη λειτουργία των υπηρεσιών, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η ΠΟΣΕ- ΙΚΑ εκτιμώντας:

■Τη χρόνια υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και ιδιαίτερα των Υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες εκτός των άλλων και από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

■Το γεγονός ότι πολλές από της Δημόσιες Υπηρεσίες λειτουργούν σήμερα με εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η τυχόν απόλυση τους θα οδηγήσει στο σταμάτημα της λειτουργίας.

■Την ανάγκη να στελεχωθούν άμεσα οι Δημόσιες Υπηρεσίες.

■Το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις υπηρετούν αρκετά χρόνια και καλύπτουν σε μεγάλο μέρος πάγιες ανάγκες.

■Την πολυποικιλία που υπάρχει στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Κάποιοι υπηρετούν, κάποιοι έχουν λήξει οι συμβάσεις τους κλπ.

■Τα θέματα συνταγματικής νομιμότητας που τίθενται, και πρόσφατα από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βάση τα οποία δεν επιτρέπεται η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου ούτε η μονιμοποίηση συμβασιούχων και απαιτείται να αποσαφηνιστούν αλλά αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, πολιτικά ή δικαστικά.

Το Δ.Σ της ΠΟΣΕ ΙΚΑ θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνει με γνώμονα την αναβάθμιση, καλύτερη και αποτελεσματική λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών, την κατάργηση όλων των μορφών ελαστικών σχέσεων, τη δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις και με τρόπο ανάλογο με ρυθμίσεις για αντίστοιχες περιπτώσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία οκταετία.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

■Διασφάλιση της μόνιμης ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.

■Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

■Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ( stage, συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου , εργολαβίες).

■Ειδική μοριοδότηση για τους υπηρετούντες.

■Διατήρηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα μέχρι την πρόσληψη νέων.

Η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ διεκδικεί την κατάργηση κάθε τυπικής ή άτυπης μορφής ελαστικής εργασίας.

Η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ πιστεύει και υποστηρίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά κρίνει ότι η αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που θα αδικεί, θα εξισώνει τα θύματα με τους θύτες και θα αγνοεί την υπολειτουργία, που μπορεί να προκύψει, σε κρίσιμες υπηρεσίες προς τον πολίτη στο μεσοδιάστημα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ.Γραμματέας

Κόκκαλης Βασίλης                                          Θεοδωρίδης Βαγγέλης

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!