Κάλεσμα Συμμετοχής και Συμπόρευσης

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑ (στηρίζεται από το pame )

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, με εφαλτήριο την παρακαταθήκη που της κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί με γοργούς ρυθμούς την αναβάθμιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που αφορούν το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες και εξαγγελίες της φανερώνουν το πραγματικό περιεχόμενο της περιβόητης «ανάπτυξης για όλους» που προπαγανδίζει σε αντιστοιχία με την εξίσου απατηλή «δίκαιη ανάπτυξη» που αναμασούσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Με το νόμο για το επιτελικό κράτος -και πίσω από τα παραπλανητικά συνθήματα περί «αποκομματικοποίησης»- προωθείται η πλήρης αντιστοίχιση των λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, με την άρση των όποιων εμποδίων στην προστασία των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της ζωής και υγείας του λαού.
  • Με τις προωθούμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο καταργούνται τα καταστατικά των Σωματείων και η δυνατότητά τους να λειτουργούν με τους όρους που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν επιλέξει. Χτυπάνε την ουσία της ύπαρξης και λειτουργίας των Συνδικάτων και τις συλλογικές διαδικασίες, επεκτείνοντας την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση και το φακέλωμα των εργαζομένων.
  • Το ασφαλιστικό είναι για ακόμα μια φορά στο μάτι του αντιλαϊκού κυκλώνα. Πατώντας πάνω στα συντρίμμια του νόμου-λαιμητόμου Κατρούγκαλου και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, διακηρυγμένη αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του στόχου για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε πρώτο χρόνο προχωράνε στο ξήλωμα της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης με την παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Και φυσικά έπεται συνέχεια για την κύρια ασφάλιση…

Οι εργαζόμενοι βεβαίως στο π.ΙΚΑ ζούμε στο πετσί μας τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής και γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής. Υποστελεχωμένες υπηρεσίες, άθλιες συνθήκες εργασίας, καθημερινά φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού στην συναλλαγή των Υπηρεσιών, τραγικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή και στη μηχανογράφηση, επαναλαμβανόμενες ελλείψεις στην καθαριότητα και τον κλιματισμό των υπηρεσιών κ.ά συνθέτουν το σκηνικό μιας θλιβερής εργασιακής καθημερινότητας.

Όλα αυτά όμως δεν είναι ουρανοκατέβατα, δεν είναι απόρροια της ανικανότητας ή της διαχειριστικής αστοχίας κυβερνώντων και διοικούντων, όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν. Είναι συμπτώματα διάλυσης του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, συμπτώματα μια πολιτικής που δεν έχει σαν προτεραιότητα τον εργαζόμενο άνθρωπο αλλά την υπηρέτηση των συμφερόντων μιας χούφτας παρασίτων, του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Κυβερνήσεις διαχείρισης και ΕΕ έχουν βαλθεί να ξεκοκαλίσουν μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης για να την παραδώσουν στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής ασφάλισης και Υγείας.

Το καθημερινό μας βίωμα είναι ένας λόγος παραπάνω για να συνειδητοποιήσουμε ότι η μοίρα μας, η μοίρα των όρων και των ίδιων των θέσεων εργασίας μας, είναι συνυφασμένη άρρηκτα με τη μοίρα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης ότι το κλαδικό μας συμφέρον βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το συμφέρον των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η νέα κυβέρνηση όχι μόνο θα συνεχίσει στην ίδια ρότα με την προηγούμενη αλλά θα ενισχύσει και θα βαθύνει τις αιτίες της εργασιακής μιζέριας και κακοδαιμονίας. Είναι αποκαλυπτικό ότι ο νέος Διοικητής του ΕΦΚΑ κ.Χάλαρης σε πρόσφατη συνάντηση με το ΔΣ της ΠΟΣΕ σχολιάζοντας το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποκάλυψε ότι παρέλαβε στρατηγικό σχέδιο (master plan) συμφωνημένο με την Τρόικα που κάνει λόγο για 6.500 υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ το 2021 (δηλαδή 2000 λιγότερους από τις τωρινές οργανικές θέσεις) που φυσικά δεσμεύει πολιτικά και τη νέα κυβέρνηση… μέχρι νεωτέρας!!! Την ίδια στιγμή παρέπεμψε τις λύσεις στα όποια προβλήματα στον περιβόητο ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ. Θα μπορούσαμε εδώ να σχολιάσουμε «ζήσε μαύρε μου» γιατί αντίστοιχες ονειρώξεις π.χ περί «σύνταξης σε έναν μήνα» κυκλοφορούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην «πιάτσα» αλλά το βασικότερο είναι ότι πίσω από τις ψηφιακές… «χάντρες για ιθαγενείς» κρύβεται το κύριο: η παράδοση των υπολειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα που θα συνοδευτεί (με ψηφιακό φερετζέ) από εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, συρρίκνωση δομών, αντικειμένων και προσωπικού.

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Σε μια περίοδο ανελέητου σφυροκοπήματος στα δικαιώματα και στο εισόδημα των εργαζομένων, σε μια περίοδο που χτυπήθηκε ολόπλευρα ο ίδιος ο χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, το εργασιακό παρόν και μέλλον των εργαζομένων στο π.ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος Σύλλογος εργαζόμενων στο ΙΚΑ τελούσε και τελεί σε κατάσταση αδρανοποίησης και εκφυλισμού. Αυτήν τη διαλυτική κατάσταση εξυπηρέτησαν αριστοτεχνικά οι ψευδο-ανταγωνισμοί μεταξύ των παρατάξεων του παλιού και νέου κρατικού συνδικαλισμού και οι απανωτοί ανασχηματισμοί του προεδρείου του Συλλόγου. Η κατάσταση αφασίας στην οποία είχε περιέλθει ο Σύλλογος για σχεδόν 2 χρόνια, με συνέπεια την απονέκρωση ακόμα και των τυπικών του λειτουργιών, δεν ήταν τυχαία. Η ουσία είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο οι δυνάμεις του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΕΑΣΠ/ΣΥΡΙΖΑ και εξαπτέρυγα) ανέλαβαν να εκτελέσουν συμβόλαια εργασιακής ειρήνης με την τότε κυβέρνηση και Διοίκηση. Οι δε παρατάξεις (Συ.Συ/ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) που κατήγγειλαν συνδικαλιστικό «πραξικόπημα» αποδύθηκαν σε ατέρμονο παζάρι με τους πρόθυμους συνεργούς των καταγγελλόμενων «πραξικοπηματιών» ώστε να επανακαταλάβουν τις θέσεις του προεδρείου όπως και έγινε. Αποδείχθηκε ότι τόσο ο κλασικός κυβερνητικός συνδικαλισμός όσο και οι δήθεν ακομμάτιστες και ανεξάρτητες παρατάξεις (Πρώτα οι Συνάδελφοι, Αδέσμευτη Κίνηση κλπ) λειτουργούν στην πράξη σαν συγκοινωνούντα δοχεία αφού ταυτίζονται σε όλα τα κρίσιμα πολιτικο-συνδικαλιστικά ζητήματα.

Οι συνάδελφοι πρέπει να αξιοποιήσουν σαν ζωντανό κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές όλο αυτό το δυσώδες σκηνικό εκφυλισμού που στήθηκε στις πλάτες των εργαζόμενων με γνώμονα τη νομή της «καρέκλας», έτη φωτός μακριά από τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων!

Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός χρόνια τώρα δουλεύει μεθοδικά για να περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, για να ποτίζονται οι συνειδήσεις των εργαζομένων με το δηλητήριο του συμβιβασμού, του «ρεαλισμού» της παραίτησης, της διαπραγμάτευσης για το πόσα θα χάσουμε κάθε φορά!

Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο που πρέπει να ξετυλιχτούν σημαντικοί αγώνες για την υπεράσπιση του πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης, για το εργασιακό παρόν και μέλλον των εργαζομένων στο π.ΙΚΑ καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική και κρίσιμη η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο χώρο μας, των δυνάμεων που δεν τις συνδέει κανένας ομφάλιος λώρος με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τις εκάστοτε Διοικήσεις του ΕΦΚΑ.

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους συναδέλφους και τους τίμιους συνδικαλιστές που προβληματίζονται και ανησυχούν για την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας, που έχουν αηδιάσει από τον παραγοντισμό και τον καριερισμό, από το εμπόριο εκδουλεύσεων και μικρο-εξυπηρετήσεων, που αντιλαμβάνονται ότι ενώ οι «ατομικές λύσεις» έχουν κοντά ποδάρια η ύπαρξη συλλογικών αναχωμάτων αντίστασης και οργάνωσης της πάλης εν όψει της επερχόμενης λαίλαπας αποκτά ζωτική σημασία. Τους καλούμε να παραμερίσουν τις όποιες προκαταλήψεις τους ακόμα κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, ακόμα και αν διατηρούν τις ιδιαίτερες πολιτικές τους προτιμήσεις. Τους διαβεβαιώνουμε ότι η στήριξη και ενίσχυση της Δ.Ε στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας θα κατατεθεί ολάκερη στην υπόθεση υπεράσπισης των ζωτικών συμφερόντων και διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Σεπτέμβρης 2019

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!