ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ & ΠΟΠΟΚΠ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΣΤΙΣ 18/9/2018 & ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ΣΤΙΣ 19/9/2018

POSE new main
Αρ. Πρωτ.:307/2018
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2018
ΠΡΟΣ
Τους Συλλόγους-μέλη
για την ενημέρωση όλων των συναδέλφων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ & ΠΟΠΟΚΠ
ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΣΤΙΣ 18/9/2018

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ΣΤΙΣ 19/9/2018

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα Προεδρεία της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της ΠΟΠΟΚΠ με τους εκπροσώπους των παρατάξεων ύστερα από αίτημά τους συναντήθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Λάμπρο Σέμπο. Η συνάντηση ήταν η πρώτη από τότε που ανέλαβε και τυπικά τα καθήκοντα του Διοικητή.

Από πλευράς Ομοσπονδιών τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους για τα οποία απαιτούνται άμεσες λύσεις. Και συγκεκριμένα:

Ζητήθηκε ενημέρωση για το νέο Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ. Γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την επεξεργασία του Οργανογράμματος ζήτησε διορθώσεις. Ζητήσαμε να μας δοθεί το κείμενο των παρατηρήσεων του ΣτΕ, καθώς και το τελικό κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος. Ο Διοικητής μας απάντησε ότι σε δέκα ημέρες θα έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αρχίσει αμέσως να υλοποιείται από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Για το αίτημά μας να μας δοθεί αντίγραφο, απάντησε ότι θα το εξετάσει, επειδή δεν γνωρίζει εάν μπορεί να μας το δώσει πριν από την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλώνοντάς μας ότι θα το κάνει, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Για τις επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με προσφυγές επαγγελματικών ομάδων ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, θέμα για το οποίο έγινε συζήτηση, απάντησε ότι ανάλογα με το περιεχόμενο των αποφάσεων, θα προσαρμοστεί και το νέο Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ.

Τέθηκε το θέμα της στελέχωσης των νέων υπηρεσιών που δημιουργούνται στον ΕΦΚΑ και του τρόπου που επιλέγονται οι συνάδελφοι που θα υπηρετούν σε αυτές (Διευθυντές, προϊστάμενοι, υπάλληλοι). Αδιαπραγμάτευτη θέση της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι η αντικειμενικότητα στις διαδικασίες και το αποτέλεσμα που παράγεται ως προς τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Για την επιλογή προϊσταμένων στα ΠΕΚΑ ζητήσαμε να μας γνωρίσει τον τρόπο που υλοποιήθηκε με το δεδομένο ότι είχε προηγηθεί προκήρυξη των θέσεων και είχαν υποβληθεί αιτήσεις από τους συναδέλφους μας. Στην απάντησή του ο Διοικητής μας ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις με βάση κριτήρια που ορίστηκαν και έχουν σχέση με την κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και την εμπειρία των συναδέλφων στο αντικείμενο των Εσόδων. Για τις αποφάσεις τοποθέτησης των Διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων, όπως μας δήλωσε, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη.

Από πλευράς ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τέθηκαν ζητήματα διαφάνειας και εκφράστηκε η αντίθεσή μας για τους αποκλεισμούς κατηγοριών.

Ζητήσαμε από τον Διοικητή να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις θέσεις μας αυτές σε κάθε στελέχωση οποιασδήποτε υπηρεσίας του ΕΦΚΑ, όπως τα ΠΥΣΥ που θα ακολουθήσουν.

Για τους συναδέλφους που υπηρετούν στα ΠΕΚΑ, ζητήσαμε να νομοθετηθεί η νομική τους κάλυψη, όπως ακριβώς ισχύει για τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε. Επίσης, η νομοθέτηση οδοιπορικών, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ. Ο Διοικητής μας απάντησε ότι θα το ερευνήσει και ότι σε πρώτη φάση από πλευράς ΕΦΚΑ θα οριστεί για κάθε ΠΕΚΑ υπεύθυνος δικηγόρος, αρμόδιος για τη νομική κάλυψη του συγκεκριμένου ΠΕΚΑ.

Για το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας των υπηρεσιών μας, θέσαμε με ένταση για μια ακόμη φορά την κατάσταση που επικρατεί και το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει η ίδια. Επαναλάβαμε την πρότασή μας για άμεση νομοθετική ρύθμιση ειδικά για τον ΕΦΚΑ διάταξης, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ο Διοικητής από πλευράς του μας ενημέρωσε αναλυτικά για το πού βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κάλυψη της καθαριότητας των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Διαπιστώθηκε ότι πέρα από τα 17 κτήρια του ΟΑΕΕ, για τα οποία οι διαγωνισμοί είχαν αρχίσει πριν τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και θα υπογραφούν οι συμβάσεις από 1/10/2018, για τα υπόλοιπα κτήρια της Αττικής οι διαδικασίες είναι ακόμη στην αρχή τους ή στην εξέλιξή τους. Για τα 119 κτήρια της επαρχίας, στα 38 δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και στα υπόλοιπα οι διαδικασίες συνεχίζονται. Επίσης, ο Διοικητής μας ενημέρωσε ότι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι να προσληφθούν 430 εργαζόμενοι προσωπικό καθαριότητας με 18μηνη σύμβαση.

Από την αρχή που θέσαμε το πρόβλημα της καθαριότητας, ο Διοικητής μας δήλωσε ότι, όπως και ο ίδιος διαπίστωσε, υπάρχει μεγάλη δυσκαμψία στις διαδικασίες και για το λόγο αυτόν ζήτησε από τις υπηρεσίες να ερευνήσουν ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις απαιτούνται, προκειμένου να ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες.

Από πλευράς μας επαναλάβαμε τη θέση μας για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας μέσω ΑΣΕΠ και την αναγκαιότητα για την επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών με νομοθετική παρέμβαση.

Θέσαμε τα σημαντικά προβλήματα συνθηκών εργασίας που έχουν δημιουργηθεί μετά την ίδρυση του ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα η θέρμανση και η ψύξη των κτηρίων μας, προβλήματα που αντιμετωπίζονταν με σχετική ευκολία από τα ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν.

Επαναλάβαμε και όλα τα άλλα προβλήματα λειτουργίας που εξακολουθούν να υφίστανται και ταλαιπωρούν τους συναδέλφους μας.

Για τις μετατάξεις σε κατηγορία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ ζητήσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει σχετικά με τη μισθολογική τους ένταξη στη νέα κατηγορία και ζητήσαμε την άμεση διεκπεραίωση όλων των αιτημάτων που εκκρεμούν.

Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη διεκπεραίωση των αιτημάτων συναδέλφων και αφορούν κάθε είδους υπηρεσιακής μεταβολής, π.χ. μεταπτυχιακά, αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας, κλπ. Η μη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου σχεδόν δύο μήνες, αλλά και οι ρυθμοί με τους οποίους προωθούν τα θέματα σε αυτό, δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Για την κινητικότητα, η οποία λόγω μη ύπαρξης νομοθετημένων οργανικών θέσεων στον ΕΦΚΑ, έχει εξαιρεθεί από αυτήν ως φορέας υποδοχής, ενώ ταυτόχρονα οι συνάδελφοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μετάταξη σε άλλο φορέα, ζητήθηκε από τον Διοικητή μέχρι να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ και με το δεδομένο ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει ήδη μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες με τις διατάξεις που ίσχυαν προ κινητικότητας, και μέχρι να ενταχθεί ο ΕΦΚΑ, ως φορέας υποδοχής στην κινητικότητα, να ανασταλεί κάθε διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει στην παραπέρα αποδυνάμωση των υπηρεσιών μας.

Ο Διοικητής συμφώνησε μαζί μας και για το θέμα της εξαίρεσης του ΕΦΚΑ από την κινητικότητα μας ενημέρωσε ότι υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία εξετάζεται από τη νέα Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ζητήσαμε από τον Διοικητή την πρόσληψη στον ΕΦΚΑ μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες, η οποία μας δυσκολεύει να ανταποκριθούμε στο έργο μας.

Θέσαμε στον Διοικητή και το θέμα της απαράδεκτης καθυστέρησης της απονομής συντάξεων στους πρώην συναδέλφους μας που εκκρεμούν λόγω της μη ύπαρξης μηχανογραφικής εφαρμογής προσαρμοσμένη στις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Επαναλάβαμε το αίτημά μας η κράτηση 1% στο μισθό μας, να μην καταλήγει στον ΟΑΕΔ ως εισφορά αλληλεγγύης, αλλά στο ΕΤΕΑΕΠ, στο λογαριασμό Πρόνοιας υπαλλήλων του ΙΚΑ, όπως γίνεται για τους υπόλοιπους συναδέλφους του ΕΦΚΑ από άλλα ταμεία, αλλά και όλους τους δημόσιους υπάλληλους.

Θέσαμε το αίτημα της επαναφοράς της αμοιβής που προβλέπεται στον ΕΛΔΕΟ για όλους τους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ. Η σχετική διάταξη νόμου είναι σε ισχύ και μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Η δαπάνη αυτή δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Για τους συναδέλφους οδηγούς που συμμετέχουν στη διαδικασία των Επιτροπών κατ΄ οίκον των ΚΕΠΑ ζητήσαμε να δίνεται και σε αυτούς η αμοιβή των γραμματέων των ΚΕΠΑ με προώθηση της ρύθμισης που απαιτείται.

Για τα παραπάνω ο Διοικητής δήλωσε ότι θα τα εξετάσει.

Ζητήσαμε να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση που είχαμε προτείνει για τους συναδέλφους πρώην stage που παραμένουν στην υπηρεσία με δικαστικές αποφάσεις. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητοι για τον ΕΦΚΑ. Ο Διοικητής απάντησε ότι λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να δοθεί νομοθετικά μια οριστική λύση για το θέμα.

Επαναφέραμε με έμφαση το αίτημά μας για συμβολική επιχορήγηση των εορταστικών εκδηλώσεων των Συλλόγων για τα παιδιά των συναδέλφων που κόπηκε από τον προηγούμενο Διοικητή. Ο Διοικητής απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα.

Τέλος, θέσαμε και το αίτημά μας για την επαναφορά στο εσωτερικό δίκτυο του ΕΦΚΑ του site της ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, αλλά και εκείνου της ΠΟΠΟΚΠ, προκειμένου οι συνάδελφοι να έχουν άμεση ενημέρωση για τις θέσεις των Ομοσπονδιών μας. Ο Διοικητής δήλωσε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης ενημέρωσης και εφόσον δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 έγινε εκτεταμένη συζήτηση εκτός των άλλων και σε όλα τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον Διοικητή, και για τα οποία αποφασίστηκαν:

Για την καθαριότητα, με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία άμεση λύση από πλευράς Διοίκησης, αποφασίστηκαν δράσεις διαμαρτυρίας σε συνδυασμό με ταυτόχρονες απεργιακές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την ΠΟΠΟΚΠ.

Για το Δωρόσημο αποφασίστηκε να ανατεθεί στο νομικό μας σύμβουλο η διερεύνηση της δυνατότητας της διεκδίκησής του μέσω της δικαστικής οδού.

Τέλος, μεταξύ άλλων στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. αποφάσισε για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Αττικής την καταβολή 1.000€ στο λογαριασμό που έχει ανοιχθεί για το σκοπό αυτό από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

pose stamp

pdf Η Ανακοίνωση

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!