Πρόεδρος ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Στα χαρτιά υπάρχει ο ΕΦΚΑ

vaggelis theodoridis 01 12 2017

Στα χαρτιά υπάρχει ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλληλων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης.Ο ιδιος παρατηρεί ότι σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 100.000 κύριες συντάξεις επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και σημειώνει ότι ο Έλληνας συνταξιούχος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αγωνιστεί στους δρόμους ξανά από την αρχή, προκειμένου να προστατεύσει αυτά που του έχουν απομείνει, διαφορετικά θα εξελιχθεί σε επαίτη.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΕΦΚΑ;

Ο ΕΦΚΑ υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Έντεκα μήνες μετά την επίσημη έναρξή του εξακολουθεί να λειτουργεί με τη δυναμική που είχαν οι εντασσόμενοι φορείς έως 31/12/2016 και, βέβαια, χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων του, οι οποίοι παρ’ ότι απαξιωμένοι και αβοήθητοι από τους καθ΄ ύλην «αρμόδιους» ανταποκρίνονται απόλυτα στις υποχρεώσεις τους.

Ο βασικός όμως στόχος του ΕΦΚΑ, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει, έχει ‘’επιτευχθεί’’, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον έλεγχο και τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που επήλθε από το νέο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων (12/5/2016 και μετά) και θα ολοκληρωθεί μέσω του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων (μέχρι 12/5/2016) λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.Σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο, ο Οργανισμός απεικονίζει τα βεβιασμένα και επιπόλαια βήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος αλλά και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από την επόμενη κιόλας μέρα της ψήφισης του ν. 4387/16, το Μάιο του 2016.

Δεν κατάφεραν να φέρουν σε πέρας και να τηρήσουν κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει οργανόγραμμα (το προτεινόμενο προβλέπει έναν υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό οργανισμό), ούτε κανονισμός παροχών. Ακόμη και το ΟΠΣ του ΕΦΚΑ χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει πλήρως και καθολικά λειτουργικό.Διοικητικά, ο ΕΦΚΑ συμβολίζει και αντιπροσωπεύει τη νεοσυντηρητική, αυταρχική αντίληψη σχετικά με τον τρόπο Διοίκησης ενός Δημόσιου φορέα, σε σχέση τόσο με τον τρόπο λειτουργίας και τη διάρθρωση του Δ.Σ. του, όσο και με τις αρμοδιότητες του Διοικητή του, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που κατέχει σήμερα τη συγκεκριμένη θέση, μέχρι σήμερα ο Διοικητής του ΕΦΚΑ δεν έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες στα διευθυντικά στελέχη των περιφερειακών υπηρεσιών, τα οποία ενώ έχουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Υπαλληλικό Κώδικα, δεν έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν καμία απόφαση σχετικά με εσωτερική μετακίνηση προσωπικού και, κυρίως, αναπλήρωσης προϊσταμένων τμημάτων.

Αυτή την αρμοδιότητα την κράτησε κατ’ αποκλειστικότητα ο Διοικητής (και ο νοών νοείτω…). Το Δ.Σ. έχει ουσιαστικά ρόλο διακοσμητικό αφού, για πρώτη φορά σε δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό, δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία και τα έξι από τα έντεκα μέλη του διορίζονται απευθείας από την Κυβέρνηση. Όσο για το ρόλο του Διοικητή αλλά και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, τουλάχιστον στα ζητήματα του προσωπικού, διαθέτουν εξουσίες που καταστρατηγούν ή παρακάμπτουν τον υπαλληλικό κώδικα παρά την ύπαρξη υπηρεσιακού συμβουλίου από τα μέσα Οκτωβρίου μετά από δική μας, βέβαια, απαίτηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αντί να καταπολεμηθούν οι όποιες πελατειακές λογικές και τα «μαγαζάκια», αυτά να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας στεγανά, διακρίσεις και οξύνοντας το αίσθημα αδικίας στην συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;

Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία οι συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι τουλάχιστον 100.000. Παρακάμπτοντας το ζήτημα των τεράστιων ευθυνών και των ανεύθυνων, πολιτικών εξαγγελιών περί καταβολής όλων των εκκρεμών συντάξεων τον Οκτώβριο ή το Δεκέμβριο του 2017, θεωρώ ότι μέχρι τη λήξη του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης τον Ιούνιο του 2018, θα απονεμηθούν τουλάχιστον οι 80.000. Αυτό προϋποθέτει κατ’ αρχήν καλύτερη οργάνωση και ολοκλήρωση διαφόρων ζητημάτων σχετικά με διοικητικές και λειτουργικές εκκρεμότητες. Προϋποθέτει όμως και τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα σέβεται και θα αναγνωρίζει την υπερπροσπάθεια και το μόχθο των υπαλλήλων, μακριά από επικοινωνιακά παιγνίδια και μετάθεση ευθυνών.

Σχετικά με το τελευταίο, την περασμένη εβδομάδα υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε με σκληρή γλώσσα στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ για μεθοδεύσεις και πρωτοβουλίες που αντί να λύνουν το πρόβλημα, το οξύνουν ακόμη περισσότερο. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του προγράμματος και την απορρόφηση όλων των χρημάτων, επιβάλλεται η αναβολή κάθε νέου «αυτοσχεδιασμού» σε οργανωτικό επίπεδο όπως και οι κάθε είδους «εμβόλιμες» και αναίτιες παρεμβάσεις στα ζητήματα του προσωπικού.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων;
Η καθυστέρηση οφείλεται τόσο σε χρόνιες παθογένειες στο λειτουργικό και οργανωτικό πλαίσιο των επιμέρους Ασφαλιστικών Ταμείων, όσο και στον τρόπο με τον οποίο η σημερινή Πολιτική Ηγεσία αντιμετώπισε το ζήτημα της ενοποίησης όπως ανέφερα παραπάνω.

Πρακτικά όμως το ζήτημα της σύντομης, για να μην πω της άμεσης απονομής των συντάξεων, έπρεπε να έχει λυθεί τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν, με βάση κυρίως τις τεχνολογικές δυνατότητες που είχαμε από τότε στη διάθεσή μας. Οι ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης συνίστανται, κατά την άποψή μου, στο γεγονός ότι μεταξύ άλλων θεώρησε δεδομένη και εκμεταλλεύτηκε την παγιωμένη δυστυχώς αντίληψη δεκαετιών ότι ο συνταξιούχος είναι «καταδικασμένος» να δείξει απεριόριστη υπομονή και ανοχή, έως ότου καταφέρει να λάβει αυτό που δικαιούται.

Μέχρι τον Μάιο του 2016, δεν προσέθεσε ούτε ένα λιθαράκι στην όποια προσπάθεια είχε ξεκινήσει έστω και καθυστερημένα από τους προηγούμενους, αδιαφορώντας για τα πάντα. Στη συνέχεια απέτυχε, όπως είπαμε παραπάνω, να ανταποκριθεί στους καινούργιους στόχους και κατέφυγε στα επικοινωνιακά «τρικ» και στον εμπαιγμό των συνταξιούχων. Πάντως, θεωρώ ότι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας ο χρόνος απονομής θα έχει μειωθεί σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι και ο ρυθμός εξόδου από την εργασία θα μειώνεται από χρόνο σε χρόνο. Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος.

Ο Έλληνας συνταξιούχο;

Από την αρχή της κρίσης αποτελούσε προσωπική μου πεποίθηση ότι η μεγάλη τάση «φυγής» από την εργασία και η αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτούμενων θα καταλήξει σε «τραγωδία». Δυστυχώς επαληθεύομαι, αφού ο εγκλωβισμός τους και η άμεση οικονομική τους εξάρτηση από κατεξοχήν πολιτικές αποφάσεις συμπιέζει όλο και περισσότερο τις αποδοχές και το επίπεδο διαβίωσής τους. Αποκορύφωμα φυσικά αποτελεί ο νόμος Κατρούγκαλου του οποίου ο ΕΦΚΑ αποτελεί τον εφαρμοστικό βραχίονα, ανεξάρτητα αν οι ευθύνες για την κατάσταση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης διαχέονται και χρεώνονται κυρίως σε προηγούμενες Κυβερνήσεις. Ο Έλληνας συνταξιούχος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αγωνιστεί στους δρόμους ξανά από την αρχή, προκειμένου να προστατεύσει αυτά που του έχουν απομείνει, διαφορετικά θα εξελιχθεί σε επαίτη.

Το μέλλον των συντάξεων;

Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα «αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού μας συστήματος, η «Εθνική Σύνταξη» είναι αυτή που θα αποτελέσει τον κορμό της συνταξιοδοτικής παροχής και θα εξαντλεί σε μεγάλο βαθμό την υποχρέωση του κράτους απέναντι στους ασφαλισμένους. Τόσο η «ανταποδοτική» όσο και η επικουρική καθώς και το εφάπαξ θα αποτελέσουν δυνητικά παροχές, οι οποίες πιθανότατα θα ενοποιηθούν και θα υπόκεινται στην κεφαλαιοποιητική λογική που ήδη τις διέπουν σαν χωριστές παροχές.

Με λίγα λόγια θα εξαρτώνται απόλυτα από την καταβολή και την απόδοση των ατομικών εισφορών, χωρίς κρατική στήριξη. Αν τώρα λάβετε υπόψη σας ότι το επίπεδο των εισφορών συνδέεται άμεσα με το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων και τις αμοιβές, το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευχάριστο. Αυτό βέβαια αφορά και τους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων χρηματοδοτούν τις δικές τους συντάξεις.

Άλλωστε, επειδή αυτό προϋποθέτει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, η Κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση για τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, πέρα από την λογική των περικοπών και της παράκαμψης των θετικών αποφάσεων του ΣΤΕ για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.Για εμάς, το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί εθνική υπόθεση.

Συνεπώς, θα πρέπει άμεσα να γίνει σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το επίπεδο των παροχών και το ύψος των συντάξεων, καθώς και με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ηλίας Γεωργάκης
in.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!

Σχετικά θέματα
Please select listing to show.