Οργανόγραμμα ΕΦΚΑ… στην υπηρεσία του νόμου-λαιμητόμου

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑ

(στηρίζεται από το pame )

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΚΑ… ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΥ

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Την περίοδο αυτή το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ βαίνει προς οριστικοποίηση. Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα ψήφισης και υλοποίησής του θα αποδειχθεί το οργανωτικό σκέλος των αντιασφαλιστικών ανατροπών που μεθοδεύτηκαν με τον νόμο-λαιμητόμο 4387/2016 και κλιμακώθηκαν και με το 4ο μνημόνιο.

Ενδεικτικά κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του Οργανογράμματος είναι:

  • Η συρρίκνωση δομών πανελλαδικά όλων των εντασσομένων ταμείων με δραματικές συνέπειες τόσο για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών όσο και για το προσωπικό του ΕΦΚΑ.
  • Η συγκεντροποίηση σε επίπεδο Δ/νσεων Διοίκησης του αντικειμένου του υπολογισμού, απονομής και πληρωμής συντάξεων με σαφείς επιπτώσεις τόσο για τους συναδέλφους των αντίστοιχων τμημάτων όσο και για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.
  • Η αποψίλωση των Τοπικών Υπηρεσιών από ουσιαστικές αρμοδιότητες ελέγχου ασφάλισης και η μετάθεση της αρμοδιότητας στα 11 ΠΕΚΑ, τα οποία θα λειτουργούν με εναλλαγή-κινητικότητα προσωπικού και με όρους εργασιακής γαλέρας.
  • Το προβλεπόμενο προσωπικό είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερο των πραγματικών αναγκών ενώ καταδικάζονται στον καιάδα της ανεργίας οι συνάδελφοι που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο κιόλας άρθρο του σχεδίου Οργανογράμματος που αφορά στην Αποστολή του ΕΦΚΑ τίθεται ως γνώμονας σχεδιασμού του ΕΦΚΑ η περιβόητη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν πρόκειται για μια απλή, αθώα και ουδέτερη λεξούλα. Συμπυκνώνει τη στρατηγική εκείνη που προσεγγίζει την ασφάλιση σαν κόστος, σαν λογιστικό μέγεθος, συγκαλύπτοντας την πολιτική-ταξική ουσία του κοινωνικο-ασφαλιστικού προβλήματος. Πρόκειται για τη στρατηγική του κεφαλαίου, των διακρατικών του συμμαχιών (ΕΕ, ΔΝΤ) και των πρόθυμων κυβερνήσεων που διαχειρίζονται τις υποθέσεις του, στο πολλά υποσχόμενο -για την κερδοφορία τους- πεδίο  της κοινωνικής ασφάλισης. Πίσω από την αρχή της «βιωσιμότητας» κρύβεται ύπουλα η πολιτική μετατροπής της ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, η απόσυρση κράτους και εργοδοσίας από τη στήριξη του συστήματος, η προώθηση της στρατηγικής των 3 πυλώνων (Δημόσιος πυλώνας που χορηγεί προνοιακού επιπέδου παροχές –Ιδιωτική Ασφάλιση –Επαγγελματικά Ταμεία).

Οι συνάδελφοι πρέπει να το έχουν καθαρό: ο ΕΦΚΑ δεν εξυπηρετεί απλώς δημοσιονομικές σκοπιμότητες μέσω της επίτευξης οικονομικών κλίμακας (μείωσης λειτουργικών δαπανών) όπως προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ. Η βασική του αποστολή έγκειται στο να λειτουργήσει ως εργαλείο ισοπέδωσης παροχών σύνταξης και υγείας και ως εισπρακτικός μηχανισμός τσακίζοντας τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, και μάλιστα στο όνομα δήθεν της άρσης των ανισοτήτων και των αδικιών. Από την άλλη, η αναδιάρθρωση σε συνδυασμό με το αντεργατικό οπλοστάσιο θα πυροδοτήσει μεγάλης κλίμακας ανατροπές στις σχέσεις και στους όρους εργασίας των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι συνάδελφοι στις κούφιες διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και Διοίκησης ΕΦΚΑ ότι δεν πρόκειται να κινδυνέψουν θέσεις εργασίας ή να ανατραπούν σχέσεις εργασίας. Ας απαντήσουν τώρα: γιατί διατηρούν άραγε σε ισχύ τη διάταξη του ν.4389/16 περί πλεονάζοντος προσωπικού;; Η διοικητική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων είναι ενταγμένη πλήρως στη στρατηγική του κεφαλαίου για μικρότερο, πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό κρατικό τομέα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Είναι δεμένη στο άρμα των ανατροπών των σχέσεων εργασίας και στη Δημόσια Διοίκηση με σκοπό ένα ακόμα πιο φτηνό, πιο πειθαναγκασμένο και υποταγμένο στους αντιλαϊκούς στόχους υπαλληλικό δυναμικό.

Άλλωστε τα προεόρτια των ανατροπών είναι ήδη εδώ. Ομαδικές αυθαίρετες μετακινήσεις συναδέλφων με μια απλή απόφαση Διοικητή, φιρμάνια για άνοδο της στοχοθεσίας στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα απονομών συντάξεων, ένταση του κλίματος εκφοβισμού. Και κοντά σε αυτά ήρθε πριν λίγες μέρες και το τυράκι των «αμειβόμενων» κλιμακίων υπερωριακής απασχόλησης. Δεν τους έπιασε ασφαλώς ο πόνος για τους υποψήφιους συνταξιούχους, που περιμένουν για χρόνια την έκδοση της απόφασης σύνταξης, την ίδια στιγμή που πετσοκόβουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μάλιστα από τους πιο αδύνατους (π.χ  τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ). Από τη μια θέλουν να χρυσώσουν το χάπι της φτωχοποίησης των συνταξιούχων (να σε κάψω Γιάννη…), από την άλλη εισάγουν το αισχρό σύστημα της «δουλειάς με το κομμάτι» ξεζουμίζοντας με μετρήσιμους δείκτες τους εργαζόμενους. Βεβαίως το τυράκι που σερβίρουν είναι ήδη μουχλιασμένο αφού όρος συμμετοχής στα κλιμάκια είναι οι συμμετέχοντες να θυσιάσουν την κανονική τους άδεια για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβρη. Οι συνάδελφοι να μην καταδεχτούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τη μισθολογική φτώχεια, να μη γίνουν συνένοχοι στο διττό αντιασφαλιστικό και αντεργατικό έγκλημα συμψηφίζοντας τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματά τους στο βωμό των κυβερνητικών επιδόσεων.    

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Ο ΕΦΚΑ, οργανικό τμήμα του ν.4387/16, δεν αποτελεί παρά εξειδίκευση του 4336/2015, δηλαδή του 3ου μνημονίου που ψήφισαν και στήριξαν με χέρια και πόδια όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όλες εκείνες οι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα του ευρωμονόδρομου, που στρατεύονται στον «εθνικό» στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της εξόδου δηλαδή από την κρίση για λογαριασμό του κεφαλαίου πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στις συνδικαλιστικές εκείνες δυνάμεις στο χώρο μας που ενώ κλαψουρίζουν για τις συνέπειες των αντιασφαλιστικών πολιτικών δεν ψελλίζουν κουβέντα για τον φόνο! Σηκώνουν ψευδεπίγραφες αντιπολιτευτικές παντιέρες ενάντια στον ΕΦΚΑ μόνο και μόνο γιατί θέλουν να εγκλωβίσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων στα ανώδυνα μονοπάτια της εναλλαγής διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Φωνάζουν τώρα γιατί διεκδικούν πιο επιτακτικά τον παραδοσιακό τους ρόλο στη συνδιαχείριση και στη συνδιοίκηση.

Το βαρέλι των θυσιών δεν θα έχει πάτο όσο βαδίζουμε στο δρόμο του συμβιβασμού με την εξουσία ενός σάπιου συστήματος που όσο υπάρχει θα γεννά φτώχια, ανεργία, εξαθλίωση και πόλεμο! Η ελπίδα βρίσκεται με τη συστράτευση με τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις στο κίνημα. Με τις δυνάμεις που μάχονται για την οικοδόμηση του μετώπου εργαζομένων, συνταξιούχων, φτωχών αυτοαπασχολούμενων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου.

Δεν θα παρακολουθούμε παθητικά τις εξελίξεις.

Δεν θα βρει μέσα μας να σταθεί η λογική του «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

Κάθε τόπος δουλειάς να μετατραπεί σε εστία αντίστασης.

ΙΟΥΛΗΣ 2017

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!