Άρθρο Προέδρου ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στην Εφημερίδα των Συντακτών

arthro proedrou 23.1Πάγια και διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας μας ήταν και παραμένει να είναι η σύσταση και λειτουργία 3 ταμείων: Μισθωτών, μη Μισθωτών και Αγροτών.

Αντιδράσαμε στην ψήφιση του Ν.4387/16 για τη σύσταση και λειτουργία του ΕΦΚΑ το Μάιο του 2016, διότι πιστεύαμε, και δυστυχώς επαληθευόμαστε, ότιήταν αδύνατον να λειτουργήσει σετόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λειτουργία του ΕΦΚΑ, έτσι όπως επιχειρείται, θα δημιουργήσει διοικητικό χάος, με αποτέλεσμα να γιγαντώσει τα χρονίζοντα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, αντί να τα επιλύσει.

Ο Οργανισμός που προβλέπεται, θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας υδροκέφαλης κεντρικής Διοίκησης,σε αντίθεση με τη σημερινή αποκεντρωμένη διάρθρωση των υπηρεσιών.

Πρόκειται για μια ενοποίηση- σαλαμοποίηση και κουκούλωμα των παθογενειών των Ταμείων καθιστώντας το Υπερταμείοελλειμματικό εν τη γενέσει του. Για εμάς η σύσταση του ΕΦΚΑ έχει καθαρά ταμειακά χαρακτηριστικά και θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος για την περαιτέρω μείωση των συντάξεων που θα επέλθει για μεν τις νέες (12 Μάϊου 2016 και μετά) μέσω του διπλού υπολογισμού τους και των παλαιώνλόγω του επανυπολογισμού τους.

Θέση μας αδιαπραγμάτευτη είναι:

ΟΧΙ στη μείωση παροχών και συντάξεων

ΟΧΙ στις συντάξεις- προνοιακάεπιδόματα

ΝΑΙ στις συντάξεις που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Όσον αφορά στην έκδοση των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, που είναι σε εκκρεμότητα, μέχρι 31/10/2017, δηλώνουμε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και εντοπίζεται κυρίως στις υπηρεσίες του λεκανοπεδίου, οφείλεται στην υποστελέχωση και αποτελεί δε όνειδος για ένα προηγμένο κράτος, να περιμένει ο υποψήφιος συνταξιούχος δύο και τρία χρόνια τη σύνταξή του.

Επομένως, θεωρούμε ως άμεση προτεραιότητα τη στελέχωση των τμημάτων Απονομής Συντάξεων.

Πώς όμως είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμότητες των εντασσόμενων ταμείων και ταυτόχρονα να καλούνται οι εργαζόμενοι να επωμιστούν τα βάρη των δυσλειτουργιών που εμφανίστηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του ΕΦΚΑ;

Πώς είναι δυνατόν παρόλα αυτά η πολιτική ηγεσία σύμφωνα με τη διάταξη του Ν. 4389/2016 να μιλάει για πλεονάζον προσωπικό;
Πώς να μην επικρατεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους, στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς;

Για εμάς δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος.

Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση του χαρακτήρα της Δημόσιας, Καθολικής, Υποχρεωτικής, Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν πρόκειται να αποστασιοποιηθούμε από τη νέα κατάσταση πραγμάτων, είμαστε δε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ό,τι μπορούμε.

Είμαστε η καρδιά και η ψυχή της κοινωνικής ασφάλισης στην πατρίδα μας, αυτοί που αντικρύζουν τους ανθρώπους του μόχθου, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας. Αυτήν την κοινωνία καλούμαστε να υπερασπιστούμε και επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά ότι για τις κακοδαιμονίες του ασφαλιστικού συστήματος, την ευθύνη διαχρονικά την είχαν και την έχουν αποκλειστικά και μόνον οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.

Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!

Σχετικά θέματα
Please select listing to show.