Αγώνας για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, των θέσεων και των όρων εργασίας μας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ pame

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ –
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΘΕΣΕΩΝ & ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

Συναδέλφισες-Συνάδελφοι,

Οι κυβερνητικές φιέστες και οι πανηγυρισμοί με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ συνιστούν μια ακόμα πρόκληση και ύβρη σε βάρος ασφαλισμένων, συντ/χων και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αιχμή της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα εξασφαλίζεται πλέον «ισότητα κανόνων», «δικαιοσύνη» και «αλληλεγγύη». Πέρα από το ότι προσπαθούν να συκοφαντήσουν ξεδιάντροπα μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, εμφανίζοντάς την συλλήβδην ως άθροισμα «ανισοτήτων» και «συντεχνιακών προνομίων», η υποκρισία τους χτυπάει κόκκινο αφού μόνο μέσα στην τετραετία 2016-2019 ο σχεδιασμός κυβέρνησης & Ε.Ε. προβλέπει περικοπές και αυξήσεις εισφορών που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ ! Αυτή είναι η «δικαιοσύνη» που επιφυλάσσουν στους ανθρώπους του μόχθου κόμματα και μηχανισμοί του κεφαλαίου. Στόχος τους είναι να μειώσουν τη συμμετοχή κράτους και εργοδοτών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να μετατρέψουν τη λειτουργία του σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεταχειρίζεται τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία με περιφρόνηση και αναλγησία, κατά κυριολεξία σαν αναλώσιμα πειραματόζωα.

Ενώ κατ’ όνομα από 1/1/17 έχουμε τη λειτουργία του νέου Υπέρ-Ταμείου, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία που το αποτελούν, δεν γνωρίζουν αν θα μεταφερθεί η θέση τους, μιας και δεν έχουν υπάρξει διαπιστωτικές πράξεις γι’ αυτό. Επιπλέον, ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αφού οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά σχετική ενημέρωση/εκπαίδευση, ούτε γνωρίζουν τις «νέες» τους υπηρεσιακές αρμοδιότητες.

Και το τοπίο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο από τη στιγμή που παραμένει σε ισχύ η παράγραφος από το νόμο 4389/2016 που αναφέρει την ύπαρξη «πλεονάζοντος προσωπικού». Η φημολογία για την τελική μορφή του οργανογράμματος του ΕΦΚΑ οργιάζει αλλά είναι βέβαιο ότι η συρρίκνωση των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα επιφέρει νομοτελειακά και συρρίκνωση δομών και αντικειμένων και, αργά ή γρήγορα, ανατροπές στις σχέσεις και τους όρους εργασίας μας, είτε με τη μορφή απολύσεων είτε με τη μορφή εκβιαστικής κινητικότητας. Όμως ακόμα και η υποχρεωτική μετακίνηση σε υπηρεσία εκτός νομού κατοικίας συνιστά βίαιη ανατροπή των όρων προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων που πρέπει να πάρει αγωνιστική ενωτική απάντηση!

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί συνδικαλιστές που έβαλαν «πλάτη» στη δημιουργία του ΕΦΚΑ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τώρα «εξαργυρώνουν επιταγές», παίρνοντας «θέσεις ευθύνης» σ’ αυτόν.

Συναδέλφισες – Συνάδελφοι

Κόντρα σε όσους μας θέλουν γονατισμένους και φοβισμένους, κόντρα στη στρατηγική κεφαλαίου-ΕΕ και κυβερνήσεων για την κοινωνική ασφάλιση, κόντρα στην πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να απαιτήσουμε μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, σε συμμαχία με τους φυσικούς μας συμμάχους, συντ/χους, μισθωτούς και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, απαιτώντας ταυτόχρονα ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις και υπεράσπιση των θέσεων και των όρων εργασίας μας.

08/01/2017

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!