1. Αρχική
  2. /
  3. Παρατάξεις
  4. /
  5. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΦΚΑ...
  6. /
  7. ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – Συμπεράσματα...

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – Συμπεράσματα από το 24ο Συνέδριο

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

(στηρίζεται από το pame )

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΕ ΙΚΑ

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Το 24ο Εκλογο-Απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Νοέμβρη στην Αθήνα, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος και κατ’ επέκταση για το εργασιακό μας μέλλον, δεν ήταν αυθεντικό συνέδριο εργαζομένων με μαχητικό και αγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά συνέδριο αποπροσανατολισμού, εκφυλισμού, αποξένωσης από τους εργαζόμενους και απαξίωσης των αγωνιών τους. Η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει τις ηγεσίες των παρατάξεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που συγκροτούσαν το απερχόμενο προεδρείο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ (ΔΗ.ΣΥ/ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), οι δυνάμεις του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΕΑΣΠ/ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και οι λοιπές δήθεν αυτόνομες και δήθεν ακομμάτιστες παρατάξεις επιδόθηκαν σε μια κούφια αντιπαράθεση συγκαλύπτοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα κεντρικά πολιτικο-συνδικαλιστικά ζητήματα που καθορίζουν τη μοίρα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης καθώς και τη μοίρα των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ΙΚΑ.

Ενδεικτικά σταχυολογούμε:

-Το «ακτιβίστικο» λαϊκίστικο χάπενινγκ που οργάνωσε την πρώτη μέρα του Συνεδρίου η ΔΑΚΕ, μια συνδικαλιστική δύναμη που δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την αντιασφαλιστική στρατηγική που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

-Τις ψευδεπίγραφες αντιπολιτευτικές κορώνες και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις περικοπές των συντάξεων από τους εκπροσώπους των κομμάτων που χαιρέτισαν στο Συνέδριο (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ένωση Κεντρώων), κομμάτων που όλα τους ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.

-Τις απύθμενου θράσους δηλώσεις του υπουργού Κατρούγκαλου ότι το ασφαλιστικό σύστημα ιστορικά ήταν προϊόν συντεχνιακών προνομίων, πελατειακών σχέσεων πατρωνείας και ανορθολογικής κατανομής πόρων. Δηλώσεις που προσβάλουν ευθέως τους αιματηρούς αγώνες που έδωσε η εργατική τάξη της χώρας μας για την κατάκτηση στοιχειωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

-Τις δηλώσεις πίστεως από μέρους της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στον κοινωνικό διάλογο, τον ταξικό εταιρισμό, που παζαρεύει κάθε φορά τους όρους της σφαγής μας. Η ρητή επιδίωξή τους (σε σχέση με τον ΕΦΚΑ και όχι μόνο) είναι να μπορούν να «συνδιαμορφώνουν», να συμμετέχουν μέσα από ομάδες εργασίες (!!!) στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Εξ ου και οι κραυγές τους για τον αποκλεισμό τους από το Δ.Σ. της προσωρινής διοίκησης του ΕΦΚΑ.

-Το απαράδεκτο ψήφισμα που κατέθεσε η ΕΑΣΠ/ΣΥΡΙΖΑ και έγινε δεκτό από όλες τις άλλες παρατάξεις πλην της δικής μας σχετικά με τους συναδέλφους των 8Κ & 9Κ, ψήφισμα που πρόκρινε σαν γραμμή διεκδίκησης να αποσύρουν απλώς τις αγωγές οι συνάδελφοι της 8Κ. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα σαν υπόθεση ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ συναδέλφων και όχι σαν πολιτικο-συνδικαλιστικό πρόβλημα που απαιτεί πολιτική-νομοθετική επίλυση.

-Την απαράδεκτη πρακτική ενοποίησης των διαδικασιών εκλογής του ΔΣ της ΠΟΣΕ με την εκλογή αντιπροσώπων για την ΑΔΕΔΥ, κατά παράβαση του ν.1264/82, στερώντας έτσι από τους συνέδρους τη δυνατότητα διαφορετικής επιλογής για τα δύο όργανα.

-Την αναμενόμενη κοκορομαχία για τον ΕΦΚΑ με αντικείμενο μόνο τα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα που θα προκύψουν σπρώχνοντας κάτω από το χαλάκι το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ δεν είναι ένα ουδέτερο εργαλείο αλλά ένας μηχανισμός υλοποίησης του νόμου-λαιμητόμου για το ασφαλιστικό όσο και το γεγονός ότι ο κίνδυνος για τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας μας απορρέει από τη στρατηγική ανατροπής των σχέσεων εργασίας που υλοποιείται, για λογαριασμό του κεφαλαίου, και στη δημόσια διοίκηση.

-Το κλίμα εφησυχασμού και παθητικής αναμονής που προσπάθησε να περάσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στην καταληκτική του ομιλία λέγοντας το απίστευτο «μην ανησυχείτε, αυτοί δεν είναι ικανοί ούτε τις ταμπέλες των Υποκ/των να αλλάξουν, για τα επόμενα 3-4 χρόνια οι υπηρεσίες θα λειτουργούν όπως σήμερα».

Η Δ.Ε. με τις παρεμβάσεις της στο Συνέδριο, και παρά τους πολύ αρνητικούς συσχετισμούς, επιχείρησε να αναδείξει τον ταξικό χαρακτήρα των πολιτικών που εφαρμόζονται και στην κοινωνική ασφάλιση, ως τμήμα της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί πιστά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προσπάθησε να αναδείξει επίσης τη γραμμή αντιπαράθεσης με στόχο την ανάκτηση όλων των απωλειών των εργαζομένων ως βάση διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών-εργατικών αναγκών. Η παράταξή μας καταψήφισε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που κατέθεσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να αντλήσουν συμπεράσματα από τα τεκταινόμενα στο Συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Η ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος περνά αναγκαστικά μέσα από βαθιές ανατροπές των αρνητικών συσχετισμών τόσο στα όργανα όσο και στη γραμμή που ακολουθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Για συνδικάτα μαχητικά και αγωνιστικά κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις, τις διακρατικές συμμαχίες του κεφαλαίου (ΕΕ, ΔΝΤ), τους παλιούς και νέους βεζίρηδες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Προσπεράστε τις φωνές του συμβιβασμού και της υποταγής που καλλιεργούν από κοινού κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματα που υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο.

Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από το συνδικαλισμό της επαιτείας, από τη «διαπραγμάτευση», από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται τα αστικά κόμματα. Η «ανάπτυξή» τους θα ποτιστεί με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης, που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φθηνή εργασία και την δουλειά-λάστιχο!

Καμία αναμονή, καμία καθυστέρηση!
Απαντάμε στις 24 Νοέμβρη με Απεργία στο Δημόσιο και κλιμάκωση!
Κλείνουμε τις υπηρεσίες, κατεβαίνουμε στο δρόμο.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ 10:30 π.μ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!