1. Αρχική
  2. /
  3. Σύλλογοι - Μέλη
  4. /
  5. Σύλλογοι στην Ελλάδα
  6. /
  7. Υπόμνημα Συλλόγου Μυτιλήνης

Υπόμνημα Συλλόγου Μυτιλήνης

ΠΡΟΣ: 1.-Τον Υπουργό Εργασίας
κ.Γ. Κατρούγκαλο
2.-Υφυπουργό εργασίας
κ. Α. Πετρόπουλο
3. Γ. Γ. Υπουργείου Εργασίας
κ. Ν. Φράγκο
4. Διοικητή του ΙΚΑ
κ.Δ. Καλαματιαμό
5. Τον Βουλευτή Σύριζα Λέσβου
κ. Γ. Πάλλη
6. Τον Βουλευτή Ν Δημοκρατίας Λέσβου
Κ. Χ. Αθανασίου
7. Την Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου
κ.Χ. Καλογήρου
8. Τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου
κ. Ε. Κύτελη
ΚΟΙΝ 1. κ.Σ.Γαληνό Δήμαρχο Λέσβου
2. ΠΟΣΕ ΙΚΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Επειδή με τον προτεινόμενο σχεδιασμό του οργανογράμματος ΕΦΚΑ που επεξεργάζεστε αυτό το διάστημα, και έφτασε στα χέρια μας ύστερα από ανακοίνωση της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, υποβαθμίζετε το Περ/κο Υποκατάστημα Μυτιλήνης σε Τοπικό, νιώθουμε επιτακτική την ανάγκη να θέσουμε στην προσοχή σας τις ιδιαιτερότητες που έχει το νησί που εδρεύει το υποκατάστημα μας, τις οποίες πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν προχωρήσετε σε οποιεσδήποτε αποφάσεις.

•  Η νήσος Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια με έκταση 1635 τ. χλμ. και πληθυσμό 87.000 κατοίκους (απογραφή 2011, χωρίς στοιχεία για τους νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες που αριθμούν τουλάχιστον 15000 άτομα)

•  Η Λέσβος είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, έχει ήδη δεχτεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα με την κατάργηση δώδεκα (12) δήμων και τη δημιουργία ενός και μοναδικού και οι πολίτες της είναι πια αγανακτισμένοι απ’ την ταλαιπωρία που υφίστανται.

•  Στο νησί λειτουργούσαν μέχρι τις 31/10/2011 πέντε (5) στελεχωμένα παραρτήματα ΙΚΑ, (Καλλονής, Μήθυμνας, Πλωμαρίου, Παπάδου και Πολιχνίτου) κάτω από την εποπτεία του Περ/κου Υποκαταστήματος Μυτιλήνης που είναι και το μοναδικό που απέμεινε ύστερα από την κατάργηση και τη συγχώνευση τους σε αυτό με όποιες αρνητικές συνέπειες συνεπάγονται.

•  Έτσι σήμερα από το Περ/κο ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μυτιλήνης εξυπηρετείται ολόκληρο το νησί πλην μερικών απλών υποθέσεων ή αιτημάτων που διαβιβάζονται από το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ Καλλονής (με προσωπικό δύο ατόμων εντός του Δήμου) στο Υποκατάστημα μας.

•  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ανέκαθεν υπήρχε διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες των υπηρεσιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε επίπεδο Περιφερειών και συντονιστών ΙΚΑ, όσο ήταν σε ισχύ. Επιπλέον, η μακρά σειρά ετών που το Υποκατάστημα μας λειτουργεί ως Περιφερειακό και για τους συγκεκριμένους λόγους δε μπορεί να θεωρηθεί λάθος από την Πολιτεία. Απεναντίας, λόγω της μεγάλης ιδιαιτερότητας, της εξυπηρέτησης και άλλων νησιών και του παραμεθορίου της περιοχής επιλέχτηκε να λειτουργεί ως Περιφερειακό.

•  Εκτός από τη γεωγραφική θέση που καθιστά επιβεβλημένο αυτόν το διαχωρισμό, δεν είναι διόλου αμελητέα η διαφορετικότητα της επαγγελματικής απασχόλησης των πληθυσμών που διαμένουν στις δύο (2) περιοχές (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου). Πιο συγκεκριμένα, στο Νότιο Αιγαίο, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων ασχολείται στον τουριστικό τομέα ενώ στο Βόρειο στον πρωτογενή τομέα και τη ναυτιλία. Γι αυτό, θα πρέπει να αναλογιστείτε το κατά πόσο στην πάροδο του χρόνου και με την επικείμενη λειτουργία του ΕΦΚΑ θα υπάρξουν επαγγελματικές αποκλίσεις όσον αφορά στη φύση των δραστηριοτήτων στις δύο περιοχές.

•  Στο περιφερειακό Υποκατάστημα Μυτιλήνης και με τη σημερινή δομή λειτουργίας του, υπάγονται τα Υποκ/τα Μύρινας και Χίου. Επίσης, στην περιφερειακή μονάδα του ΚΕΑΟ, που βρίσκεται εντός του Υποκ/τος μας και είναι υπό την εποπτεία του Διευθυντή μας, υπάγονται διοικητικά, εκτός απ’ τα προαναφερθέντα, το Υποκ/μα Σάμου και το Παράρτημα Ικαρίας.

•  Μία άλλη χίμαιρα που μαστίζει τη Λέσβο τα τελευταία δύο χρόνια είναι η βίαιη ροή του μεταναστευτικού κύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να υπάρχει χρονικός ορίζοντας τέλους.

•  Το μεταναστευτικό θέμα που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο νησί μας και στην οικονομία του με αντίκτυπο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Την τρέχουσα περίοδο το hot spot στη Μυτιλήνη έχει 6000 μετανάστες και 2500 μέλη Μ.Κ.Ο. που δρουν ανεξέλεγκτα και ολοένα αυξάνονται.

•  Για το υπό συζήτηση θέμα στις 20/10/2016 έγινε συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Μυτιλήνης & Λήμνου και του Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου Κου Ε. Κύτελη, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγώνα μας και έδρασε ενστικτωδώς έχοντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ για να ενημερωθεί για το θέμα και μεταγενέστερα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διοικητή του ΙΚΑ Κο Καλαματιανό, ο οποίος τον καθησύχασε διαβεβαιώνοντας τον ότι δεν προτίθεται να υποβαθμίσει τη λειτουργία και το ρόλο της περιφερειακής μονάδας στη Λέσβο.

•  Επίσης, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στις 21/10/2016 πραγματοποίησε παρουσία του Διευθυντή του Υποκ/τος συνάντηση με τον Βουλευτή Σύριζα της Λέσβου Κο Γ. Πάλλη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια μας για παραμονή Περιφερειακής Διοίκησης στη Μυτιλήνη Λέσβου.

•  Στις 25/10/2016, ύστερα από προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου Κο Γ. Γιαννέλλη, συζητήσαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο έγινε άμεσα κατανοητό απ’ τον ίδιο. Στη συνέχεια, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Κο Φράγκο στον οποίο εξήγησε την ανησυχία του για το οργανόγραμμα, το οποίο και θα συζητήσουν σε επικείμενη συνάντηση τους στην Αθήνα.

•  Παρόμοιες συναντήσεις για το θέμα μας προτιθέμεθα να έχουμε και με τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κο Χ. Αθανασίου καθώς επίσης και με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κα Χ. Καλογήρου.

Επειδή σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σας δεν έχετε λάβει υπόψη:

•  Την Συνταγματική Αρχή της Νησιωτικότητας (αρ.10 του συντ.) και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως προς το νησιωτικό καθεστώς των νησιών της Ε.Ε και μάλιστα στο μεγαλύτερο νησί- Δήμο της Ελληνικής Επικράτειας.

•  Την μεγάλη έκταση της νήσου Λέσβου ( 3Ο νησί στην Ελλάδα) και το δύσβατο του εδάφους με το απαρχαιωμένο συγκοινωνιακό δίκτυο που δυσχεραίνει τις μετακινήσεις των κατοίκων.

•  Το φαινόμενο της επικείμενης ραγδαίας αύξησης της εισφοροδιαφυγής λόγω της σχεδιαζόμενης έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών στην περιοχή, που θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στην κρατική οικονομία.

•  Ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας θα ασφαλίζονται πλέον αποκλειστικά στον ΕΦΚΑ, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τον όγκο της συναλλαγής του Περ/κου Υποκαταστήματος.

•  Ότι το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα επικρατεί μεγάλο κύμα επιστροφής από τα αστικά κέντρα στην περιοχή μας, γεγονός που επιβάλλει τη διατήρηση και αναβάθμιση της Υπηρεσίας μας.

•  Ότι η Λέσβος, παρά τις κατά περιόδους επισκέψεις διασημοτήτων και εξεχόντων προσωπικοτήτων που δήθεν θα επέλυαν το πρόβλημα του προσφυγικού εγκαταλείπεται και μας καθιστά «εξόριστους» στον ίδιο τον τόπο μας που δέχεται μεγάλο πλήγμα στον τουριστικό τομέα, την καταστροφή του παραγωγικού της πλούτου (π.χ. ελαιοκαλλιέργειες), την αύξηση της εγκληματικότητας και τις συνεχείς αναταραχές.

•  Ότι η λογική μείωσης αρμοδιοτήτων ή υποβάθμισης της υπηρεσίας θα συμβάλει στο φαινόμενο της αστυφιλίας, δεδομένου ότι οι άνθρωποι, από την αρχαιότητα, επιλέγουν να ζουν κοντά σε κέντρα όπου υπάρχουν οι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση τους υπηρεσίες. Αυτό μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με την επί χρόνια επιδιωκόμενη αποκέντρωση, για την οποία σημειωτέον έχουν καταβληθεί τεράστιοι πόροι από τον Κρατικό προϋπολογισμό (επιδοτήσεις αγοράς κατοικίας, επιχειρηματικότητας κ.ά)
•  Ότι η απώλεια εσόδων για το κράτος από το κλείσιμο των υπηρεσιών θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την μείωση των λειτουργικών δαπανών.

•  Ότι η δημιουργία Περιφερειακής Διοίκησης στο νησί μας, παράλληλα με την αναβάθμιση και λειτουργία του Περ/κου Υποκ/τος θα συμβάλει στον συντονισμό, την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων και στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.

•  Ότι σε παλαιότερο οργανόγραμμα που είχε εκδοθεί απ’ τη Διοίκηση προβλεπόταν κλιμάκιο ΕΥΠΕΑ , που είναι ελεγκτικός μηχανισμός εξωτερικών ελέγχων, το οποίο θα είχε έδρα τη Μυτιλήνη.

•  Δεδομένων των συνθηκών, η Πολιτεία δεν θα πρέπει να μείνει αμέτοχη στο φλέγον ζήτημα, αλλά αντίθετα θα πρέπει να μεριμνήσει, να περιθάλψει, να επανδρώσει, και να στελεχώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τις υπηρεσίες της Λέσβου και τους πολίτες της και όχι να τους «τιμωρήσει» αφαιρώντας της αρμοδιότητες, υποβαθμίζοντας την και καταδικάζοντας την σε μία σύγχρονη «Σπιναλόγκα».

Ζητούμε την διατήρηση του Περ/κου Υποκαταστήματος μας με την σημερινή του δομή και αρμοδιότητες, με πλήρη σύνθεση και με όλα τα τμήματα, διότι είναι επιτακτική ανάγκη λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης και της γεωμορφολογίας της νήσου και λόγω της υπαγωγής στις αρμοδιότητες μας των νησιών Χίου και Λήμνου (για το ΚΕΑΟ Χίος, Λήμνος, Σάμος, Ικαρία) και για όλους τους λόγους που σας έχουμε παραθέσει παραπάνω.

Παρακαλούμε, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, να συνεκτιμήσετε τα παραπάνω γιατί είναι ευθύνη της πολιτείας να συμβάλει στην διατήρηση ομαλού κλίματος και την αποφυγή εκρηκτικών καταστάσεων.

Για καλύτερη κατανόηση σας παραθέτουμε χάρτη της Λέσβου.

lesvos2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!