1. Αρχική
  2. /
  3. Παρατάξεις
  4. /
  5. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΦΚΑ...
  6. /
  7. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ  pame

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσα-Συνάδελφε

Στους εργαζόμενους των ασφαλιστικών ταμείων επικρατεί -απολύτως δικαιολογημένα- κλίμα ανησυχίας και φόβου εν όψει της σχεδιαζόμενης «ενοποίησης» -μαμούθ των ασφαλιστικών φορέων (ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ). Στην κατάσταση κλιμακούμενης φτωχοποίησης, άγριας εντατικοποίησης, συρρίκνωσης δικαιωμάτων σε όλα τα κρίσιμα πεδία της ζωής μας (Υγεία-Παιδεία κλπ) προστίθεται πλέον η έντονη ανησυχία για το εργασιακό μας μέλλον.

Η κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της (το Υπουργείο Εργασίας με τις Διοικήσεις των Ταμείων) επιχειρούν να χειραγωγήσουν και να ενσωματώσουν αυτήν την ανησυχία συνδυάζοντας κατά περίπτωση το «μαστίγιο και το καρότο». Οι καθησυχαστικές (αλλά σκοπίμως ασαφείς) δηλώσεις περί διασφάλισης των θέσεων του προσωπικού εναλλάσσονται με αυταρχικές «προειδοποιήσεις» για όσους δεν επιδείξουν προθυμία προσαρμογής και υπηρέτησης του νέου σχήματος. Στο παρασκήνιο οργιάζει η επιχείρηση «εξαγοράς» συνειδήσεων και διάσπασης της ενότητας των εργαζομένων με όχημα τις λογικές των «ατομικών λύσεων» και του… ο «σώζων εαυτόν σωθήτω». Από την άλλη, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στους χώρους μας για άλλη μια φορά… σφυρίζουν αδιάφορα (όταν δεν συμμετέχουν ενεργά στο εμπόριο εκδουλεύσεων και μικρο-εξυπηρετήσεων). Εξαντλούν την κριτική τους στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων υπερΤαμείων, τις “δυσλειτουργικότητες” που θα προκύψουν, τις “αξιοκρατικές” ή μη μεθόδους απορρόφησης του προσωπικού στους νέους φορείς και -ασφαλώς- στην εκπροσώπησή τους στα Διοικητικά τους Συμβούλια κλπ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για το ρόλο και σκοπό της αναδιάρθρωσης στα ασφαλιστικά ταμεία σαν εργαλείου αντιασφαλιστικής-αντιλαϊκής πολιτικής. Ρόλος και σκοπός που προκαθορίζονται από το χαρακτήρα των αντιασφαλιστικών ανατροπών, οι οποίες εκπορεύονται από τον ενιαίο σχεδιασμό της άρχουσας τάξης και των διακρατικών της οργανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ) και που έχουν έναν στόχο: να ρίξουν στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης και παράλληλα να ανοίξουν το δρόμο για νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο στο χώρο της ασφάλισης.              

Στο πλαίσιο αυτών των αντιλαϊκών-αντεργατικών πολιτικών προωθείται και η οργανωτική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων με τη δημιουργία των νέων υπερταμείων ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Αυτή η αντιδραστική διοικητική αναδιάρθρωση διασταυρώνεται με τις πολιτικές ανατροπής των σχέσεων εργασίας και στο Δημόσιο Τομέα. Με εργαλείο την αξιολόγηση δομών και προσωπικού και το σύστημα της γενικευμένης κινητικότητας θέλουν να διαμορφώσουν ένα ακόμα πιο «μικρό» κράτος, με ένα υπαλληλικό δυναμικό ευέλικτο και πειθήνιο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Ας μην έχουμε καμιά αυταπάτη! Το νομοθετικό πλαίσιο των ν.4387/2016 & ν.4389/2016, οι σχεδιασμοί που τρέχει με γοργούς ρυθμούς το Υπ.Εργασίας -στο προσκήνιο και το παρασκήνιο- επιβουλεύονται ευθέως τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας μας, τους κρίσιμους όρους της ζωής και της εργασιακής μας καθημερινότητας.    

Κόντρα σε όσους μας θέλουν γονατισμένους και φοβισμένους, κόντρα στη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» της εξουσίας που θέλει τους «από κάτω» να αλληλο-κανιβαλίζονται… κόντρα στην παθητική αναμονή των «τετελεσμένων» των ανατροπών των όρων εργασίας και ζωής μας… είναι καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την κατάσταση…  Να μη γίνουμε έρμαιο των σχεδιασμών τους «για εμάς χωρίς εμάς»! Με όρους συλλογικής, αγωνιστικής, μαχητικής κινητοποίησης, με όρους κοινωνικής συμμαχίας, να ορθώσουμε ανάστημα και να διεκδικήσουμε με άξονες:

  • Καμιά απόλυση. Καμιά υποχρεωτική μετάταξη. Καμιά κινητικότητα. Καμιά δυσμενής μεταβολή της εργασιακής μας κατάστασης σε όλα τα επίπεδα. Απόλυτος σεβασμός στους όρους προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων.
  • Κάλυψη των απωλειών στο μισθό και τη σύνταξη.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες τους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων μας.
  • ΟΧΙ στη συγχώνευση-κλείσιμο υποκαταστημάτων. ΟΧΙ στη συρρίκνωση δομών και αντικειμένων! ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση τομέων-υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων και στο ξεπούλημα κινητής και ακίνητης περιουσίας. Να φύγουν εδώ και τώρα όλες οι ιδιωτικές εταιρίες από την κοινωνική ασφάλιση!
  • Αποκλειστικά Δημόσια-καθολική-υποχρεωτική κοινωνική Ασφάλιση, υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναπλήρωση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Οκτώβρης 2016

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!