Απολογισμός Συνάντησης με Υπουργό κ. Κατρούγκαλο, 26-5-2016

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/5, συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας και εκπροσώπων των Συνδικαλιστικών παρατάξεων, με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση, ετέθησαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον εργασιακό μας χώρο και συγκεκριμένα:

1. Οργανόγραμμα Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.)

Ο Υπουργός, δήλωσε τη πρόθεση του, να τηρηθούν απόλυτα οι προθεσμίες που ορίζει ο σχετικός νόμος ως προς την έναρξη λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α (1/1/2017) και γι’ αυτό, θα υπάρξει επιτάχυνση όλων των διαδικασιών. Στα πλαίσια αυτά, έκανε πρόταση, όπως οριστεί εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας μας, ώστε να συμμετάσχει στη σχετική επιτροπή που θα συντάξει το οργανόγραμμα του Ε.Φ.Κ.Α. κι όπου θα μπορούν να κατατεθούν τυχόν προτάσεις από μεριάς μας, με ταυτόχρονη διαρκή ενημέρωση, ως προς την πορεία σύνταξης του σχετικού οργανογράμματος.

2. Σχετικά με τη σχετική παράγραφο του νόμου, που αναφέρει για τη μετακίνηση του “πλεονάζοντος” προσωπικού, σε φορείς του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και στη Γενική Γραμματεία Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Υπουργός, ρητά ξεκαθάρισε, για να διασκεδάσει και τυχόν ανησυχίες, ότι δεν μπαίνει ΚΑΝΕΝΑ ζήτημα απολύσεων και ότι ουδείς εργαζόμενος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ κινδυνεύει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσθεσε δε, ότι, εάν υπάρξει πλεονάζον προσωπικό από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αυτό το προσωπικό θα μεταφερθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στη Γενική Γραμματεία Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά από δική μας επισήμανση, συνηγόρησε στο να γίνουν αυτές οι “μετακινήσεις” με τη συγκατάθεση των συναδέλφων μας, προσθέτοντας όμως, ότι, εάν τυχόν δεν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση από μεριάς συναδέλφων μας, τότε θα χρειαστεί να προχωρήσει ΚΑΙ σε αναγκαστικές μετακινήσεις του αναγκαίου προσωπικού!

3. Ως προς την απόφαση του ΣτΕ για τους συναδέλφους της προκήρυξης 9Κ του ΑΣΕΠ.

Ο Υπουργός Εργασίας, εξεδήλωσε τη βούλησή του, να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη εργασία των συναδέλφων που προσλήφθηκαν με την προκήρυξη 9Κ του ΑΣΕΠ και που τυχόν επηρεάζονται από την απόφαση του ΣτΕ, αλλά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα, αφού γίνει η καθαρογραφή της αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε να γνωρίζει πλήρως το σκεπτικό της.

4. Περί κρίσεων Διευθυντών και Προϊσταμένων στο ΙΚΑ

Στο ζήτημα που του ετέθη από μεριάς Ομοσπονδίας, στο να προχωρήσει η Διοίκηση του ΙΚΑ, σε κρίσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων, καθώς αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των εχόντων θέσεων ευθύνης στο Ίδρυμα, είναι με “αναθέσεις”, κάτι που αντικειμενικά δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας, ο Υπουργός ζήτησε χρόνο να το διερευνήσει με τη Διοίκηση του ΙΚΑ, χωρίς ωστόσο να είναι καταρχάς αρνητικός ως προς το αίτημά μας αυτό. Επεσήμανε, όμως, ότι με την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, θα υπάρξουν κρίσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων που θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων που θα προέρχονται από όλους τους φορείς που ενοποιούνται στον Ενιαίο Φορέα, χωρίς να μπορεί, πάντως, να προσδιορίσει τον ακριβή χρονικό ορίζοντα.

5. Περί “εξόδων κίνησης” και “κλιμακίων ελέγχων”

Μας επανέλαβε, ότι είναι θετικός στην επαναχορήγηση των “εξόδων κίνησης” στους συναδέλφους που πραγματοποιούν ελέγχους στα πλαίσια της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, όπως επίσης και για να υπάρξουν “κλιμάκια” που θα εντείνουν τους ελέγχους -ιδίως κατά τη καλοκαιρινή περίοδο που πλησιάζει- πλην όμως, επειδή αυτό προϋποθέτει και την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

6.Περί δικαιώματος επιλογής ωραρίου

Ο Υπουργός, παρότι δήλωσε ότι το θέμα αυτό, έγκειται στην αρμοδιότητα του Υφυπουργού Εργασίας (τον οποίο η Ομοσπονδία μας έχει ήδη συναντήσει και του έχει θέσει το ζήτημα), εξέφρασε την άποψη, ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση του υπάρχοντος καθεστώτος και να προστεθούν περισσότερες επιλογές ωραρίου, χωρίς αυτές οι προσθήκες, να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας. Επεσήμανε δε ότι τα θέματα ωραρίου θα λυθούν οριστικά με την έναρξη λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α. λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας.
Συμπερασματικά, το Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα συνεχίσουν να θέτουν καλοπροαίρετα και με διάθεση συνεργασίας, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και προς την Διοίκηση του ΙΚΑ όλα εκείνα τα ζητήματα που μας απασχολούν, παρόλο που έχουμε κάθετα εκφράσει την αντίθεσή μας, ως προς την δημιουργία του Ε.Φ.Κ.Α. κι ενώ έχουμε ενημερώσει, για τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο και έως ότου αυτός ο φορέας, καταφέρει να σταθεί στα πόδια του. Παρόλα αυτά, με αίσθημα ευθύνης, το Συνδικαλιστικό μας Κίνημα δια μέσω των θεσμικών του οργάνων, θα συμβάλει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο και μέσο, στο να υπάρξουν όσο πιο θετικά αποτελέσματα γίνεται, καθώς το εγχείρημα αυτό, αφορά ολόκληρο τον Ελληνικό λαό!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος              Ο Γ. Γραμματέας
Γιώργος Κυριακόπουλος       Κων/νος Πονηράκος

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!